КРИБ: Мярката 60/40 ще действа до септември 2021 г.

Най-голямата работодателска организация у нас – КРИБ е поискала удължаване на мярката 60/40 до септември 2021 г.

Бал на КРИБ 08.06.2016 Посрещане на гостите - YouTube

Според бизнеса това е необходимо, тъй като тогава се очаква туристически сезон. Предложението е отправено до социалния министър Деница Сачева. Това обяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на годишното общо събрание на организацията.

„Виждате, че по тази мярка бяха разходвани сериозни средства. Това значи, че тя работи. Тези средства бяха усвоени от множество фирми, голяма част от тях наши членове. Виждате, че тази мярка се предвижда да работи и догодина”, обясни Кирил Домусчиев.

Удължаването на мярката ще подпомогне началото на новия туристически сезон, категоричен е Домусчиев. Според него въпреки първоначалните критики към нея, тя е помогнала на бизнеса да се справи с най-тежките последици от кризата. 

Цоло Вутов взе специалната награда на бала на КРИБ - Mediapool.bg
 „КРИБ е единствения автор на тази мярка! Тогава всички бяха против, всички други работодателски организации, включително и правителството, подкрепиха ни само КНСБ. А сега бащи и съавтори много. Всички са доволни и не го крият”, заяви още Кирил Домусчиев.

Освен за вече назначените работници и запазването на работните им места, е подготвена мярка за тези, които сега започват работа.

„Беше подготвен и инструменти „Заетост за теб“, който ще помогне на новоназначени работници, взети от трудовите борси, като поеме минималната работна заплата и осигуровки за 6 месеца”, обясни председателят на КРИБ.

Друга мярка, предложена от КРИБ, е премахването на „рая на длъжника“ – така че да няма междуфирмена задлъжнялост и масови фалити.

Друга мярка е разсрочването на кредитите към банковия сектор. КРИБ предложи още сектор „Строителство“ да бъде отпушен.

КРИБ и УНСС

„Много беше направено от страна на организацията и за секторите туризъм, хотелиерство, ресторантьорство и търговия“, припомни още Домусчиев.

Отново по инициатива на КРИБ част от срещата по европорграмата React EU отиват за безопастни условия на труд, директно в предприятията. Малките и средните предприятия са подмогнати с близо 1,5 млрд лева по банков път или като грантово.

Домусчиев обобщи, че членовете на организацията са направили дарения на стойност над 13 млн лева – парични дарения, медицинско оборудване, хранителни продукти за нуждаещите се, средства за медиците на първа линия. На общото събрание беше приет финансовия отчет и проекто-бюджета за 2020 г. на организацията и отчета за дейността на КРИБ за миналата година.

Раздадоха годишните награди на КРИБ (ВИДЕО) | Икономика

Работодателите определиха бюджета на държавата за догодина като балансиран.

„Сега е моментът, в който трябва да се развърже кесията и да се помага на бизнеса, да се помага на домакинствата, да се помага на нашите сънародници, които са в по-тежко състояния от нас”, заяви Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ.

А днес КРИБ и УНСС подписаха ново споразумение за сътрудничество. Вече 5 години студентите на 100-годишния универстит участват в стажове, а след това продължават и кариерата си в компании, които са членове на КРИБ.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *