Кризата в гръцки банки удря България

Рекордният бюджетен дефицит на Гърция кара мнозина да предричат, че местните банки ще последват тези от Исландия, пише в. Financial Times в материал, озаглавен Гърция вижда искрици надежда.
За много инвеститори това черногледство е оправдано – акциите на гръцките банки са паднали с 25% за 4 седмици. Понижението продължи и тази седмица заради страховете, че реформаторските мерки, обявени от социалистическото правителство, няма да са достатъчни, за да възстановят доверието в икономиката.
Гърция е продала държавни облигации за 2 млрд. EUR на 5 банки, съобщи вчера Reuters, цитирайки Националната банка на Гърция, която също е участвала в процедурата. Книжата са с падеж февруари 2015 г. Купонът е равен на шестмесечния EURIBOR с добавка от 250 базисни пункта.
Участвали са 4 гръцки и една чуждестранна банка. Всички гръцки банки са с бизнес в България – Националната банка на Гърция (собственик на ОББ), EFG Eurobank (собственик на Пощенска банка), Пиреос банк и Алфа банк. Чуждестранният участник е италианската Интеза Санпаоло.
На този етап подобна стъпка може да е нож с две остриета. От една страна, това показва, че държавата винаги може да намери източник на финансиране. От друга обаче, инвеститорите може да го интерпретират като невъзможност да се намери ресурс от друго място, коментира пред Bloomberg Лука Казулани от UniCredit Markets & Investment Banking.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *