Кризата в Дубай – първа проверка за ислямските финанси

Бързо развиващият се в последните години сектор на ислямските финанси до момента се смяташе за по-устойчив към кризите от обикновените банки. На първо място заради това, че по законите на шариата ислямските финансови компании се опираха единствено на реални активи.
Разгорялата се криза в емирата Дубай обаче показа и другото лице на ислямското банкиране. На 14 декември строителната компания Nakheel, част от държавния инвестиционен холдинг Dubai World, трябва да погаси ислямски облигации на стойност $3,5 млрд.
Ислямските облигации (сукук) са договор за участие в очакван доход или за получаване на дял в компанията, която ги е издала. Така се избягва лихвата, забранена от Корана, запазвайки в същото време правото на получаване на приход. Фактически, държателят на ислямски облигации се превръща в притежател на дял в компанията-издател. По такъв начин инвеститорът може да очаква част от печалбата, но носи и отговорност за част от загубите. Основната част от дълга на Dubai World и влизащите в него структури се падат на водещите европейски банки, които досега не са се сблъсквали с фалит в ислямската финансова система. Затова изходът от кризата с Dubai автоматично ще се превърне в тест за по-нататъшното развитие на банкирането „по законите на шариата“.
В момента Dubai World води преговори за преструктурирането на задълженията си на стойност $26 млрд., $6 млрд. от които се падат на плащания по сукук.
Засега кредиторите не дават сигнали, че са готови да отстъпят. Държатели на 25% от дълга на Dubai World се обединиха с Royal Bank of Scotland, Lloyds, HSBC и още три големи банки, получавайки по този начин възможност да блокират всеки опит на холдинга да постигне преструктуриране на задълженията си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *