Кризата в еврозоната ще удари най-тежко Острова

Тесните икономически отношения с еврозоната, засегната от дълговата криза, ще се превърнат в източник на проблеми за много страни по света.
Великобритания най-много ще пострада от икономическата интеграция с огнището на заразата, изчислиха от британската компания Maplecroft.
Тя изчислява рисковете, които кризата в еврозоната може да причини на страните извън нея (т.нар. Eurozone Exposure Index).
Перспективите пред еврозоната остават изключително неясни. Всяко по-нататъшно забавяне на икономиката в региона ще има тежки последици за Обединеното кралство.
Потенциалният крах на големите икономики, като Испания или Италия, ще доведе до намаляване на външнотърговския стокообмен на Великобритания с около 7%. Загубите на банковия сектор могат да достигнат 7% от БВП на страната.
Общо 17 страни влизат в групата с „екстремен“ риск. В топ 10 попадат: Великобритания, Полша, Унгария, Чехия, Мавритания, Мозамбик, Мавриций, Швеция, Исландия и Кабо Верде.
Най-малко ще пострадал страните БРИКС, макар че и те не са застраховани от европейските икономически проблеми. Рисковете за Русия (50 място в индекса), ЮАР (49), Бразилия (62) и Индия (85) се класифицират като „високи“. В същото време рисковете за Китай (112) се оценяват като „средни“.
„И икономиките, и бизнесът могат да намалят рисковете като диверсифицират структурата на търговията, отчитайки намаляването на търсенето, или се преориентират към трети страни или се концентрират върху вътрешния пазар“, съветват експертите от Maplecroft, цитирани от Интерфакс и БГНЕС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *