Кризата в КТБ съживи пазара на имоти

Кризата в КТБ и леко подобрение в икономиката раздвижиха пазара на имоти, вследствие на което скочиха продажбите, съобщи председателят на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, цитиран от „Монитор“.
Част от парите на вложителите в КТБ се върнаха в банките, а други хората предпочитат да влагат в недвижими имоти и затова се увеличава броят на желаещите да купуват, сочи анализът на частните съдебни изпълнители. Те отбелязват, че се забелязва раздвижване и на свободния пазар на имоти.

Наред с това растат и продажбите на земеделски земи, като част от купувачите имат средства за тях по европейски програми.
Общият брой на продадените недвижими имоти от ЧСИ-та м.г. е 11 700 при 7000 за 2013 г. През 2014 г. частните съдебни изпълнители са образували178 000 изпълнителни дела, което е намаляване в сравнение с предходните години – 185 000 през 2013 г. и 220 000 през 2012 г., сочи статистиката. 2014-а е втората поредна година, в която се отчита намаляване на общия брой на изпълнителните дела.

„Това е така, защото текат оздравителни процеси и в банковата система намаляват лошите кредити“, обясни Дичев. Най-много дела при ЧСИ-тата продължава да образува бизнесът – 97 400 м.г., или 55% от общия брой, само 20% от делата са по искане на банките – 36 000 през м.г., и на трето място са изпълнителните дела в полза на гражданите – 23 100 през м.г.

През 2014 г. с 15% са се увеличили изпълнителните дела в полза на държавата и общините, които все по-често се обръщат към частните съдебни изпълнители при решаване на проблемите си с трудно събираеми вземания. „Частните съдебни изпълнители играят важна роля за бюджета на държавата и общините“, доволни са от камарата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *