Кризата породи лавинообразно нарастване на черноработниците в глобален план

Работната сила по света масово губи почва под краката си. На повече от половината работници в глобален план им липсва сигурност на работното място и/или имат проблеми със заплащането, информира ВВС.
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) отбелязва, че лавинообразно нараства броят на заетите в „сивия“ сектор, което пък ще има жестоки последствия в по-бедните страни.
По данни на организацията, която представлява богатите страни, към момента 1,8 милиарда души по света работят в „сивата“ икономика. До 2020 година цифрата може да нарасне катастрофално и две трети от световната работна сила да започне да се труди нелегално.
Най-застрашени в това отношение са редица държави в Африка, Южна Азия и Латинска Америка.
От ОИСР обясняват стряскащото явление с икономическата криза. Заради финансовите проблеми на бизнеса прекалено много хора остават на улицата, а в развиващите се страни, където законодателството не защитава работниците и служителите достатъчно, те са принудени да се прехвърлят в „сивия“ сектор, за да изкарват прехраната си.
Риск от увеличаване на нелегалните работници съществува и заради вълната от емигранти, чието завръщане в родината предстои.
Според данни на ОИСР над 700 милиона нелегално трудещи се живеят с до 1,25 долара на ден, което е под границата на бедността, а 1,2 милиарда печелят под 2 долара на ден. В страните от БРИК Индия, Китай и Бразилия, въпреки устойчивияим икономически ръст, се наблюдава значително увеличение на работниците в „сивата“ икономика.
Организацията прогнозира, че най-засегнати от тревожната тенденция ще бъдат жените, младите хора, както и по-възрастните работници (в пенсионна възраст).
От ОИСР предупреждават, че подобна сегментация на пазара на труда в един момент ще спъне икономическото развитие на тези страни, тъй като данъчните системи не преразпределят богатството ефективно.
На срещата на Г-20 минала седмица политическите лидери обещаха, че създаването на нови работни места е ключов приоритет. От ОИСР препоръчват предприемане на действия за осветляване на „сивия“ сектор, иницииране на публични програми за квалификация и преквалификация, както и анализ на трудовия пазар в най-засегнатите от тенденцията държави и предприемане на нужните мерки за справяне с проблема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *