Кризата свършва в петък през юли

Ще се опитам да очертая какво може да се промени в България през 2013 година и какво ни очаква.
 
В икономически план тази година няма да е по-различна от предишната. Нещата ще са си същите, а това не е чак толкова зле, защото можеше да е много по-зле. И ще е по-зле за някои европейски страни, като Италия, Испания, Португалия. На опашката чакат и Франция, Ирландия, която почти се закрепи, че дори и Великобритания. За Гърция то се знае. Неизвестностите за България идват от това, че не е известно какво ще се случва с тези страни. Ако те закъсат, а при неблагоприятни икономически обстоятелства това ще се случи, закъсваме и ние. Вече сме в Европа и доброто, и лошото няма да ни подминат. Като скачени съдове сме. Положението у нас е по-ясно, отколкото в ЕС! Затова ние чакаме и се надяваме да не се разрази буря там, че ще ни удави тук. Световните анализатори пишат, че дори и Германия ще влезе в рецесия, а тя е двигателят на ЕС. И какво стана – всички се надяват на нея. Но тази година и немците имат избори. Дори и тези, които не обичаха Меркел, искат тя да води Германия, защото е предвидима, ясна и точна, и правилна. Какво излезе? Че от изборите в Германия зависи целият ЕС?Точно така. А понеже преди избори не се правят резки маневри, то нещата ще си текат по старому – бавно, трудно и с много мъка за бедните, там и у нас.
За България през 2013 г. няма да се случи нищо кой знае колко значимо. Първият референдум ще се провали. Икономическият ръст ще е мижав, а и не се знае дали няма да е предизборна стакмистика, или нормална грешка на оценката. Най-страшна ще е безработицата. Тя ще е същата, а може и малко да се увеличи. Тя е такава, защото нищо не се прави за разкриването на нови работни места. А това става не с назначаването на “наши” държавни служители, а с облекчаването на условията за правене на бизнес в България. Не да се чудиш как да създаваш закони, за да можеш да събираш парса или рекет, а с облекчаването им. По-малко бюрокрация, повече икономически растеж, по-малко безработни, повече доходи, по-висок БВП. Това всички правителства го знаят, но не го прилагат, защото по-лесно е сега да вземеш в ръката, отколкото да чакаш от народа отплата!
И при нас неизвестностите идват от изборите. Всички само това гледат. А кой работи? Това ще са тежки, трудни избори, а за България това ще е една загубена година. Година без реформи. Е, как да богатеем, като само политика ние в главата, а икономиката кучетата я яли! От 23 години преход само 5-6 са реформаторски, и то не съвсем. Другото е плаване по течението и чакане някой да ни оправи. И наистина все се намира кой да ни оправи, но не в добрия смисъл. Тези избори ще са най-важните. От тях зависи как ще се развиваме. Бавно или бързо! Бедно или по-богато. Влачейки и оплаквайки се или поне ходейки, не бягайки. Затова още от сега мислете! А до тогава Бойко ще бъде благ и добър. Но другите?
Тези политически субекти и чиновници, които смятат, че няма да ги има в следващия парламент, в следващата администрация на високо или ниско ниво, ще гледат да вземат каквото могат от властта. Там е другата опасност – корупцията на ниските и средни нива.
Царят дава, пъдарят не дава! Затова са измислили демокрацията, защото само тя е защитата от корупция, беззаконност и ненаказаност. Но има ли я демокрацията в България? Има я, но трябва много да я търсиш, за да я намериш.
В икономиката идва ред на инвестициите, на бизнеса и на домакинствата. Спестяванията растат и вече са над 48 милиарда лева. (33 млрд. лв. са само в банките, без бизнеса), но това са голяма част на отложени покупки и инвестиции. Законът на брокера е купувай евтино – продавай скъпо. Ако някой смята, че цените ще падат още и че няма да се вдигат, да чака. Но когато тръгнат да се вдигат, вече ще е късно. Първите печелят. Тези, които купиха недвижимости 2002-2003, спечелиха, тези от 2007-2008 загубиха, защото са последни. Винаги е било така. А когато тръгнат да растат цените, парите се обезценяват.
Кризата не е вечна!Тя си има край и той е 2013 година! Но след юли месец. Няма изведнъж да литнем, но поне ще тръгнем. Разбира се, ако нещо страшно не се случи в Европа. Знам, че искате да прочетете: Кризата си тръгва в петък през юли. ОК, не е проблем да се напише, но всеки има глава на раменете. Нека мисли, но и да си носи отговорностите за решенията. Печалбите и загубите са си ваши. Не може да сте умни само на маса.Така че през 2013 година най-важното ще са:1) Изборите. Те са толкова неясни и неизвестни, че няма накъде. С Бойко лошо, без Бойко още по-лошо. Почти е сигурно, че той ще управлява, но не сам, а с една или още две партии. Но с кои? Изборите ще покажат с каква скорост ще излезем от кризата, а не дали ще излезем.2) Безработицата. Тя ще е същата, че и по-зле. Да му мислят безработните, защото освен липса на доход безработицата променя и психиката към по-зле.3) Корупцията. На места ще изсветлява, на места ще потъмнява, но иначе здраво дерейки всеки, който се появи на хоризонта. Т.е. без подобрение.4) Бизнесът. Никой не се интересува, а той е овцата, който всеки иска да дои и стриже!5) Народът. Кучетата го яли! Беден, гол, бос, озлобен, но… си трае. Не знае нито срещу кого, нито защо и за какво да протестира.Има ли дори една кауза, която да ни обединява? Та новата година е със стари проблеми, със стари муцуни, но поне с нова, макар и слаба надежда, че вече най-накрая ще се оправим. Дано вече да няма хора, които да се надяват, че друг ще ги оправи. Те са мазохисти.

Светозар Гледачев, финансов анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *