Кризата удари и парите от емигрантите

Заради кризата е възможно да спаднат парите от преводите от чужбина, след като български граждани започнаха да се връщат от най-засегнатите държави. Не се очаква съществено подобрение и при баланса на търговията с услуги, особено ако в резултат на кризата съществено се намалят приходите от туризма”, съобщи ст.н.с. д-р Владимир Царевски на дискусия, организирана от Икономическия институт на БАН за реформата на международната финансова система и глобалната финансова криза. Ето какво още каза Царевски:

Трудно е да очаквате съществено подобряване на салдото по текущата сметка, тъй като има и сезонни различия и така нататък. По данни за един месец или за два не може да се прави прогноза за цялата година. Най-вероятно ще се запази значителният дефицит, можем да кажем, огромен дефицит по текущата сметка на платежния баланс на България, като такива са и официалните прогнози. Дори за леко увеличаване на пасивното салдо от порядъка на 100-200 млн. евро годишно, включително 2011 година.

Може ли да се каже къде ще бъде според вас къде ще бъде по-силен ефектът от кризата – върху вноса или върху износа.

По-вероятно е главно като се има предвид стоковата структура на износа и вноса и ниската по начало експортна конкурентоспособност на нашата икономика ефектът да е относително по-силен по линия на износа, така че трудно би могла да доведе до подобрение на търговския баланс на страната. Или ще се запази на сегашното си или близко до сегашното си състояние, характеризиращо се с огромни дифицити или дори можем да очакваме, може би умерено, увеличаване на пасивното салдо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *