Кризата удари тежко производителите на обувки у нас

Производителите на обувки са намалели значително в България. Заради кризата доста от тях, предимно по-малките, вече са спрели да работят. В Пещера, където традиционно се произвеждат най-много обувки, работят двойно по-малко фирми, за разлика от преди години, когато във всяко гаражче са се правели обувки. Зам.-председателят на Браншовия съюз на кожарската, кожухарската, обувната и галантерийната промишленост в България Иван Колев обясни, че много малки предприятия от цялата страна не са успели да се адаптират в условията на криза и са затворили производствата си, предаде Фокус.
„Имаше много предприятия, които не работеха професионално още преди кризата и тогава, тъй като имаше сериозен растеж и търсене на обувки, продажбите бяха по-лесни. В момента в условия на криза, тези фирми не успяха да се адаптират и поради тази причина се наложи да затворят”, каза Колев.
Браншовият съюз, в който членуват 50 фирми, не разполага с точна информация колко предприятия реално работят на територията на страната в момента, но се смята, че са двойно по-малко от началото на кризата. Предполага се, че са над 200. Фирмите, произвеждащи обувки, са намалели и в София, където преди години са работили десет предприятия за обувки, а в момента са пет или шест.
Основно фирмите работят за износ на принципа на ишлеме. Изненадващо България е четвъртият износител на обувки в Италия, след Португалия, Испания и Румъния. В момента всички предприятия, които работят качествено за износ, са заети на пълен капацитет, обясни Колев.
Според него характерно за миналата и за тази година при пазара на обувките е появата на големите молове в София. С тях са навлезли много нови марки, които досега са били непознати за родния пазар. Някои марки са специализирани в продажбата на обувки, освен това има марки, които освен дрехи, продават и обувки под своята марка. Така конкуренцията на пазара между фирмите е станала още по-голяма. Количеството на произведените обувки у нас не е намаляло, въпреки затворилите предприятия, твърди Колев.
Българските обувки са добри колкото европейските от гледна точка на използвани материали и на изпълнението, защото се използват едни и същи доставчици на материали. Отличителни за родните обувки са моделите, които са разработени според спецификата и особеностите на българския крак, посочи Колев.
„Например в моята фирма произвеждаме детски обувки и когато разработваме обувките, се съобразяване с това да пасват на детското краче на българчето, докато италианската или френската обувка е разработена за италианския и френския крак, които са по-различни като анатомия. Обикновено италианските обувки са по-тесни за българите”, каза още той.
Големите предприятия, които работят професионално, продължават да работят и то на пълен капацитет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *