Криза заради газа до 2 дни

В момента се правят пълни разчети за преминаване и намаляване потреблението на газ с цел минималните количества в хранилищата да покриват най-необходимите нужди в предприятията, казва Атанас Съйков, директор Управление при кризи при МИЕ

В рамките на един – два дни ще бъде обявено кризисно положение, ако доставките на руски газ към България не бъдат подновени. Това заяви пред агенция Фокус Атанас Съйков, директор Управление при кризи при Министерството на икономиката и енергетиката. С това решение ще се иска помощ от резерва, от всички възможни инстанции с цел да не допуснем криза в студените дни, казва още той.

От 6 часа сутринта е събран антикризисният щаб при МИЕ във връзка с прекратените доставки на природен газ. Действително има криза и в момента се провежда заседание. Съйков потвърди информацията, че е прекратено подаването на газ за Балканите. Назначена е комисия във връзка с възникналата ситуация – антикризисен щаб, като негов председател е заместник-министър Галина Тошева.

В момента се правят пълни разчети за преминаване и намаляване потреблението на газ с цел минималните количества в хранилищата да покриват най-необходимите нужди в предприятията, където има непрекъсваем производствен цикъл.

Разчетите са – където може поетапно да се премине към мазут или други алтернативни горива с цел да не допуснем промишлени аварии.

Ipo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *