Криптовалутите крият голям риск според Путин

Криптовалутите се превърнаха в пълноправно средство за плащане, но носят сериозни рискове от пране на пари и финансиране на тероризма. Това коментира руският президент Владимир Путин на време на форум за криптовалутите в Сочи, пише „Ведомости“. „Все по-популярни, както е известно, стават виртуалните или по друг начин казано – криптовалутите, които в някои страни са станали или стават пълноправни платежни средства, както и инвестиционен актив. Въпреки това използването на криптовалути крие и сериозни рискове. Знам позицията на централната банка, говорихме с председателя ѝ на няколко пъти по този въпрос. На първо място това е и възможност за пране на пари от престъпни деяния, укриване на данъци и дори финансирането на тероризъм, и, разбира се, за разпространение на измами, при което обикновените граждани със сигурност могат да станат жертви“, казва още президентът на Русия.
Путин подчерта, че криптовалутите се издават от неограничен кръг анонимни субекти. По този начин купувачите на криптовалути могат да участват в незаконни дейности. Освен това няма обезпечение за този вид валути.
„Ние знаем, че много страни търсят подходи за това как да регулират обращението на тези криптовалути, едва сега започват да се създадат необходимите законодателни условия, законодателната регулаторна рамка“, казва Путин.
„Ние се нуждаем, въз основа на международния опит, от изграждане на една регулаторна среда, която ще позволи систематизиране на отношенията в тази сфера, да защитава, разбира се, интересите на гражданите, бизнеса, държавата, да дава правни гаранции за работата с иновативните финансови инструменти“, посочва още той.
Той подчертава обаче, че Русия е длъжна да се възползва от преимуществата, които предоставят новите технологични решения в банковата сфера.

Но мнението за виртуалната валута може да бъде и друго, например не така мислят в Дубай. Гъвкавостта и удобството на криптовалутите прави решението печелившо за Дубай. Правителството там явно е силно настроено про-блокчейн и го вижда като следващата голяма вълна от технологии, променящи живота и икономиката, и иска да бъде пионер в приемането й. Мнението е: “Бързоразвиващата се икономическа среда и невероятната готовност да се възприемат иновативни технологии направиха Дубай идеално място за нас да правим бизнес. Този проект е чудесен пример за амбицията да създаваме изцяло нова икономическа екосистема. Ще използва технологията блокчейн, за да направи финансовите транзакции по-евтини, по-бързи и по-сигурни. Същевременно демонстрираме огромните предимства в приемането на тази технология от правителствата, бизнеса и клиентите. ”

Блокчейн технологията, като система за различни услуги, е широко разпространена в страната. Дубай се стреми да се превърне в финтек център за източния свят и дори наскоро подписа сделки, които позволяват продажбата на имоти изцяло в биткойн. Там очакват новата криптовалута ще придвижи парадигмата на приемането в страната напред.

 

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *