Криптовалутите през 2019 година – какво да очакваме?

Криптовалутите продължават да ни изненадват с поведението си през годините. На фона на нестабилността и непредсказуемостта по отношение на производителността, търговията, съдебните спорове, регулирането и данъчното облагане, миньорите на криптовалутите и инвеститорите се мъчат да изчислят шансовете и проучват какво предлагат тези криптовалути. 

Песимистите и оптимистите имат много какво да кажат за бъдещето на криптовалутите като биткойн. Биткойнът, както мнозина предполагат, че се приближава към края си поради постоянния спад на цената на биткойните след достигане на своя връх. Но е по-целесъобразно да се съсредоточим върху наблюдаваните тенденции, за да имаме представа какво да очакваме що се отнася до тези криптовалути. Ето някои от тях.

Пазарът

Думата „балон“ се хвърля в света на финансите и ако се чудите какво означава това, това е просто цикълът, създаден от бързата ескалация на цените на активите, последвана от свиване. Балонът дефлира, когато инвеститорите престанат да купуват при повишени цени и се случват масивни разпродажби. Що се отнася до Bitcoin, да, това е балон, и то наистина  този факт изскочи над всичко. Очаква се пазарът да се успокои малко след като търговията спука балона и криптовалута ще остане печеливша в реаблни стойности.

Криптовалута като плащане

Търговците на дребно започват да приемат криптовалута като плащане . Към настоящия момент, включвайки криптовалутата в средствата за разплащане, потенциално може да се повиши доходът. Подобно на това както предприятията, които приемат кредитни карти, имат по-широк обхват на действие от тези, които не го правят. Сега можете да резервирате полети, да закупувате стоки за бита, да получавате уеб домейни, да купувате компютърни продукти и още много други с биткойн. Към декември 2018 г. повече туристически услуги, уеб услуги, храна и общи стоки започнаха да приемат плащания за биткойни. Тези, които имат акаунт в Microsoft, например, имат опция “Redeem Bitcoin” при плащане и могат да добавят до $ 100 в даден момент чрез Bitpay.

Кибер защита

През последните години криптотърговците и притежателите видяха заплахи за сигурността като познатото банково явление  „фишинг“  и употреба на злонамерен софтуер. На теория криптовалутите в  това отношение са сигурни. Очаква се  обаче, че засиленият криптообмен и новите платформи за криптовалутата ще доведат до нови заплахи и предизвикателства пред киберсигурността .

Blockchain

Блокчейн индустрията винаги е била свързана с криптовалутата и през 2019 г. се очаква тя да работи върху подобряване на нейния имидж като индустрия, която има още много да предложи. Ако индустрията иска да оперира в по-голям мащаб, трябва да популяризира и фактите, че технологията blockchain има много приложения, които не са свързани с криптовалута.

Данъчно облагане и регулиране

2019 г. ще бъде годината на по-широко разпространено, официално и международно крипторегулиране . В криптовалутните новини тази година Малта стана първата страна, която има ясна регулаторна рамка за криптовалутите. Страни като Русия и Индия също започнаха да изготвят национално законодателство за криптовалутите. Очакват се и други страни да последват техния пример, с което ще дадат възможност на криптовалутите да станат по-легитимни. Предотвратяването на прането на пари, измамите и финансирането на тероризма е основна мотивация за въвеждането на тези разпоредби. Ако криптовалутите са безопасно контролирани, все повече хора ще бъдат уверени да ги използват и приемат.

Arleen ATIENZA        

Статията е публикувана в  www.hoganinjury.com. Авторката е лицензиран психометрик и работи като специалист по издателска дейност и журналист на свободна практика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *