Криптовалути , злато и инфлация

Световната икономика плува в пари. Не само държавните разходи и ликвидността на централните банки са причината, но и възстановяването от COVID-кризата задвижи паричните обороти много повече спрямо година-две назад. Отрицателните лихви карат спестяванията да поемат повече риск и парите да се насочват към всякакви инвестиции.

 

Снимка: iStock

И докато това е добре след икономическия шок от миналата година, не е учудващо, че цените на стоките и услугите вървят нагоре. Инфлацията се ускорява, водена от петрола и от поскъпването на останалите суровини. За инвеститорите това е риск, който те не искат да оставят без контрол. Някои предпочитат златото за защита от инфлация, а други са привърженици на крипто активите като заместител на парите. И това е ключовият момент, защото цената на нито един от тези финансови инструменти няма добра корелация с инфлацията, информира nfostock.bg.

Златото и биткойн нямат връзка с инфлацията

Звучи изненадващо, но противно на всеобщото мнение, корелацията между тези финансови активи и инфлацията не е висока. Техните цени се качват повече от ръста на потребителските цени, когато се сравнят за дълъг период от време. Същото може да се каже за голямата част от различни финансови или реални активи, които защитават реално капиталите от инфлация. Погледнато от друга страна, валутите се обезценяват спрямо всички активите и поради тази причина е по-добре да стоят инвестирани, отколкото в наличност или в банков депозит. Особено сега с отрицателни лихвени равнища и далеч по-висока инфлация. Повечето хора осъзнават интуитивно това, дори без да изчисляват корелация или средна възвръщаемост за последните десетилетия.

Bitcoin Concept. 3D render bitcoin and gold stock pictures, royalty-free photos & images

Каква е корелацията между златото и инфлацията?

Корелацията е близкото движение на цените на два актива. Тоест, дали заедно се покачват или поевтиняват за даден период. Когато изчисленията показват нула, това означава, че няма връзка между тях. Стойност близка до единица показва почти идентично движение за всеки период. Корелацията може да бъде обратна, тоест когато единият финансов инструмент поскъпва, другият да поевтинява. В такъв случай нейната стойност е отрицателна. Нека погледнем някои изчисления за корелацията между златото и инфлацията, макар и направени на месечна база. Цената на златото може да реагира силно в деня на публикуване на данни за инфлацията, но като цяло е важен дългосрочния тренд. При изчисляване за периода от края на златния стандарт досега се получава корелация с инфлацията от 0.16. Това не е съществено и показва липса на връзка между златото и покачването на цените на стоките и услугите.

Последните двадесет години са много по-точен индикатор, защото включват дефлационните процеси от индустрията на Китай и огромното парично предлагане от всички централни банки по света. Корелацията е изненадваща: минус 0.18, което означава не само слаба връзка между тях, но и преобладаващо обратно движение на цената на златото спрямо инфлацията. Не е изненада, защото средното ниво на инфлация за двадесет години намаля. Лихвите по доларовите депозити паднаха от 6% на 0% през това време. Дори и за изминалите пет години корелацията липсва.

block chain cryptocurrency business strategy ideas concept bit coin on reflection floor dark color tone with virtual graphic double exposure block chain cryptocurrency business strategy ideas concept bit coin on reflection floor dark color tone with virtual graphic double exposure bitcoin and gold stock pictures, royalty-free photos & images

Биткойн излиза на сцената

Първата криптовалута се появява преди малко повече от десетилетие. За този период биткойн не се наложи като разплащателно средство и още по-малко като валута, въпреки експериментите в някои закъсали латиноамерикански държави. То биткойн грабна вниманието на спекулантите и се превърна в огромен финансов актив. Стойността на крипто активите надхвърля един трилион долара, при това след спад наполовина на цените им. Всеки ден на този пазар, на който липсва регулация и е пълен с примери за мащабни измами, се въртят десетки милиарди долари. Маркетинговата машина на Уолстрийт също прегърна идеята за включването на крипто активите в портфейлите на инвеститорите и те са много повече алтернатива на акциите и облигациите, отколкото на валутите. Но като изключим всеки, който е купувал биткойни над равнището от 35 хиляди долара през последната година, останалите инвеститори са успели да защитят спестяванията си от инфлация чрез този финансов инструмент.

Корелацията между биткойн и инфлацията от средата на 2010 г. досега е 0.30. Това е по-добре от връзката между златото и индекса на потребителските цени за дълъг период, но прави впечатление, че за същото време благородният метал има корелация от 0.36 с инфлацията. Двата инструмента обаче не се движат чак толкова в синхрон – корелацията между тях е 0.44. Те са успели да поскъпнат повече от инфлацията, но тя едва ли е причината за представянето им. Златото сега е 1750 долара спрямо 1100 долара в средата на 2010 г. През това време биткойн от нищо се превърна в пазарна оценка от 650 милиарда долара.

Лихвите и паричното предлагане

Намаляването на лихвите е свързано и с увеличение на парите във финансовата система. Биткойн се появи като алтернатива на книжните пари, а златото винаги се е възприемало като пари. Ценните метали поевтиняват, когато лихвите вървят нагоре, защото не носят доход и алтернативи като акции с дивиденти или облигациите стават по-атрактивни за инвеститорите. Затова и сега златото изживява трудни моменти, когато централните банкери говорят за повишаването на лихвите в САЩ. Инфлацията принципно води до повишаване на лихвите, което е причината за толкова слабата й корелация със златото.

Но да поставим на преден план един друг фактор – ликвидността или казано по друг начин, лесният достъп до пари във финансовата система и в икономиката. Именно тя има по-голямо значение за златото и крипто активите, отколкото инфлацията. Ликвидността влияе на абсолютно всички финансови инструменти. Когато няма пари, някой започва да продава различни финансови инструменти, за да си набави ликвидност. За броени дни банките може да се окажат неспособни да осъществяват разплащанията по между си, а фондовете да не могат да плащат на всеки, който тегли. Видяхме колко лесно и бързо рухна финансовата система през 2008 г. Ликвидността действа и в обратна посока. Когато има много налични пари, тогава финансовите пазари растат. Смятам, че това е много по-силен фактор за златото и всички останали активи в сравнение с равнището на лихвата или промяната на инфлацията. Инвеститорите трябва да бъдат водени не от сляпото търсене на хедж срещу инфлация, а от потенциала за ръста на финансовите активи поради икономически възход и ефектите от ликвидността.

Автор: Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *