Крипто-копачите мигрират от Китай към Америка

Тенденцията към намаляване дела на Китай на световния пазар за добив на криптовалута се очерта още през 2020 г., преди властите в страната да въведат нови забрани за подобни дейности. Сега процесът на миграция на крипто-миньорите от Китай към други дестинации се засилва.

В близко бъдеще САЩ се очертават като лидер на пазара за добив на криптовалута
(снимка: CC0 Public Domain)

По-рано тази година, преди да въведе забранителни мерки, Китай контролираше 46% от изчислителната мощност, използвана от крипто-миньорите, отбелязва CNBC, позовавайки се на изследване на университета в Кеймбридж. През септември 2019 г. този дял възлизаше на 75,5%, така че се наблюдава явно отслабване на позицията на Китай като най-голямото убежище за копачите на криптовалута.

В близко бъдеще САЩ се очертава като лидер на този пазар, тъй като вече е на второ място със 17%. В сравнение със септември миналата година, изчислителната мощност на системите за крипто-добив в САЩ е нараснала два пъти и половина.

11% спад на приходите на крипто копачите през септември | CryptoDnes.bg

CryptoDnes

Експертите прогнозират, че в момента около 500 000 платформи за майнинг се опитват да мигрират от Китай в САЩ. Ако успеят, до края на 2022 г. Северна Америка ще заеме до 40% от ресурсите за добив на криптовалута.

Успехът на САЩ в този контекст беше улеснен от притока на държавни средства, разпределени за граждани и предприемачи по време на пандемията. Получателите на субсидии търсеха начин да инвестират в печеливш бизнес и майнингът изглеждаше подходяща цел за много от тях.

Разходите за електроенергия в САЩ могат да намалеят с развитието на алтернативната енергия, дори ако това се дължи на субсидии, което ще бъде допълнителен стимул за развитието на инфраструктурата за добив на криптовалута.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *