Кристин Лагард поема по стъпките на Строс-Кан в залите на Темида

Касационният съд на Франция постанови, че управляващият директор на МВФ Кристин Лагард трябва да бъде съдена за ролята си по делото „Тапи“.

През 2008 година арбитраж реши, че на бизнесмена Бернар Тапи трябва да бъдат изплатени 404 млн. евро обезщетение заради щети, които е понесъл при продажбата на компанията Адидас (Adidas). В този период Лагард бе министър на икономиката на Франция и оглавяваното от нея ведомство потвърди арбитражното решение.
Заради подозрения в измама обаче наказателен съд анулира този арбитраж, обвинявайки Тапи и още петима души в организирана измама. Тапи трябваше да върне сумата до февруари 2015 г.
Официалното разследване срещу изпълнителния директор на МВФ започна през 2014 г.
Лагард е обвинена в небрежност, но тя отрича да е действала в ущърб на държавата посочвайки, че е действала по нарежданията на тогавашния президент Никола Саркози.
През декември миналата година специален съд постанови да бъде съдена, но тя обжалва решението.
Касационният съд днес отхвърли тази жалба.
Ако бъде осъдена, Лагард може да получи ефективна присъда от една година затвор, както и глоба в размер на 15 000 евро.
В същото време от МВФ изразиха категоричната си подкрепа за своя директор, която наскоро започна своя втори 5-годишен мандат начело на финансовата институция.
„Изпълнителният борд беше информиран за скорошните развития, свързани с въпроса, и продължава да изразява увереността си в способността на изпълнителния директор да изпълнява задълженията си“, заяви говорителят на МВФ Гери Райс.
Подобни характеристики от страна на чиновниците на фонда доскоро се чуваха в защита и на предния шеф на фонда, отново французин. Става дума за вече печално известният Доменик Строс- Кан, който дълго време беше клиент на Темида. Едно от обвиненията срещу ексшефа на фонда бе, че е той е участвал в организиране на „вечеринки“ с проститутки.  Да, съдът отчете, че той малко е  „безпътен“, но това не го правеше организатор и затова му се размина. Чорапът в онзи скандал беше започнал всъщност от един американски хотел, където камериерка беше го обвинила в опит за изнасилване. После май че  се оказа, че сексът бил доброволен, пък най-накрая стана ясно, че цялата схема била замислена като изнудване от приятеля на камериерката. Но така или иначе от бивш авторитетен шеф на фонда и бъдещ обещаващ политик, на когото се мержелееше президентски стол, Строс-Кан изпадна в небитието и сега за него си спомнят само банкери и журналисти от жълтите издания.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *