Критика на ЕК : Публичните политици са заложник на частни интереси

За това призова Меглена Кунева, която вчера се срещна с президента на Европейската централна банка Марио Драги.
Пред Дарик председателят на сдружение „България на гражданите” коментира, че е удивена от реакцията на властта у нас след вчерашния доклад на Еврокомисията по изпълнението на Националната програма за реформи, защото единственото което било съобщено е за спирането на наказателната процедура срещу страната ни за бюджетен дефицит.
„Очаквам много по-голяма и по-силна дискусия. Притеснена съм от факта, че единственото нещо, което излезе веднага като коментар, беше, че е спряна наказателната процедура за бюджетния дефицит. Това е тревожно, защото, ако сравним България и Германия – две страни, срещу които е спряна бюджетната процедура, виждаме огромната разлика. Виждаме, че две страни с добра финансова дисциплина постигат абсолютно различни резултати в икономиката. Трябва да погледнем честно истината в очи, защото, ако не го направим, тя ще ни се стовари“, заяви Кунева.
„Самият доклад е от седем страници – 21 констатации и 7 препоръки. Това, което прави впечатление, е, че „трябва да сме готови за мерки в случаи, че рискът от срив в бюджета, това да няма достатъчно приходи, се оправдае“. Преведено на един по-директен език има опасност България да не си събере приходите в бюджета. Още да се подобри ефективността на социалните плащания, за да намалее бедността. Административният капацитет според доклада е на такова ниво, че е по-лошо от започването на преговорите през 1999 г. Едно изречение ще цитирам – „публичните политици са заложник на частни интереси“ – това е много сериозна констатация. Думите непрозрачност, неефективност и лошо управление се срещат във всеки от разгледаните сектори“, изтъкна още тя.
„Някакво чувство за спешност трябва да ни завладее да използваме този доклад да направим добра българска икономическа политика“, изтъкна още Кунева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *