КТИ Съединение разпределя дивидент, съсредоточава се върху три проекта

Общо 9600 лв. (0,0045 лв. нетен дивидент на акция) ще раздаде като дивиденти на своите акционери Компанията за технологии и иновации “Съединение”, реши Общото събрание на 16 юни. Това е около 30% от нетната печалба за миналата година, която е в размер 30 хил. лв., съобщиха от дружеството за Investor.bg.

„Останалата част ще капитализираме, за да се повиши стойността на акциите“, заяви председателят на Управителния съвет. проф. Асен Конарев. „Компания “Съединение” винаги се е придържала към модерната тенденция цената на акциите да се увеличава чрез капитализиране на печалбата и всяка година разпределя дивиденти“, добави той.

Над 5 пъти е нараснала нетната консолидирана печалба на “Съединение” за първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата. Тя е 98 хил лв. срещу 19 хил. лв. за сравнимия период на 2005 г., сочат данни, обявени от фондовата борса. Продажбите са се увеличили със 7.68% и са достигнали 1.416 млн. лева, а разходите са намалени с 11.5%. Компания “Съединение” има инвестиции в 36 предприятия, от които 13 са дъщерни.

„През тази година ще работим по 3 основни проекта – “Оптела”, “Орфей” и Популярна каса, които са съответно за машиностроене, туризъм и финансови услуги“, каза проф. Конарев. Компания “Съединение” спечели финансиране за 2 свои разработки в областта на машиностроенето и лазерната техника от Националния иновационен фонд.

Два други проекта се финансират от европейската програма ФАР. Единият от тях – създаване на отворена автоматизирана система за управление на малки и средни предприятия, е международен. В него участват фирми от Словакия, Словения, Хърватска и Германия. Целта е да се създаде модел на промишлен мениджмънт по европейски стандарти, който да е приложим за предприятията в цяла Източна Европа, обясниха от компания “Съединение”.

Компания “Съединение” участва в два клъстера – “Лазери и лазерни технологии” и “Туризъм”. Днес по позицията не се сключиха сделки и офертите останаха на нива от 0,93 лв. „купува“ и 0,97 лв. „продава“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *