Куба започва парична реформа, въвежда единен валутен курс

Куба ще започне от 1 януари дългоочаквана парична реформа, при която ще се откаже от двойната валута и сложната система от обменни курсове в опит да подобри бизнес средата, предаде Ройтерс.В обръщение към нацията, предавано по телевизията, президентът Мигел Диас-Канел /на снимката горе/ съобщи, че кубинското песо ще бъде фиксирано на единен валутен курс от 24 песо за долар. Това ще бъде първото обезценяване на националната валута от революцията през 1959 година.
От над три десетилетия в държавната икономика на Куба се използват две валути – песото и конвертируемото песо, обвързано с долара.
Обменните курсове са различни: 1 към 1 за държавните компании, 24 песо за 1 конвертируемо песо за обществени и други съвместни дружества, заплатите в специалната икономическа зона на острова и трансакции между фермери и хотели.
Правителството указа по-рано, че ще се откаже от конвертируемото песо като част от валутната реформа, макар Диас-Канел да не посочи конкретно тази стъпка в обръщението си. Президентът заяви само, че от януари ще има само един валутен курс от 24 песо за долар.
Няма магическо решение за икономическите проблеми на страната, която страда от недостиг на ликвидни средства, предупреди държавният глава.
Въпреки това реформата ще допринесе за създаване на необходимите условия за по-стабилен напредък, каза той.

Пари в КубаКубинското песо (символ: ₱) е официалната парична единица на Острова на свободата. Има фиксиран курс спрямо кубинското конвертируемо песо – 24 обикновено песо за 1 конвертируемо песо. В Куба се използва само за получаване на заплати и за плащане на държавни такси, режийни и други подобни плащания. В търговската мрежа тази парична единица почти не се приема. Кубинското песо до 1961 г. е било свободно конвертируема валута с фиксиран курс към щатския долар 1:1. Кубинско конвертируемо песо (съкратено: $), наричано неофициално „чавито“, е парична единица на Куба, въведена през 1994 г. за заместване на щатския долар. Има фиксиран курс спрямо щатския долар 1,08 щатски долара за 1 конвертируемо песо. В Куба това е de facto главната парична единица.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *