Куба ще плаща стар дълг с ром, а не с пари?

Куба – Островът на свободата, който наскоро се раздели със своя дългогодишен лидер и идол Фидел Кастро, изненада този път деловите среди с нестандартна оферта за ликвидиране на стар външен дълг. Тези дни чешкото финансово министерство е получило предложение Куба да изплати външния си дълг към Прага под формата на ром, предава Би Би Си. Хавана дължи на Чехия /и по-точно на тогавашна Чехословакия/ един сериозен борч от 276 млн. щатски долара, който е останал още от времето на Студената война, когато Чехословакия и Куба бяха част от социалистическия блок. Тогава основните икономически връзки се координираха от специален Съвет за икономическа взаимопомощ /СИВ/, в който членуваха социалистическите  държави от Европейския континент. Под една или друга форма по-развитите от тях подпомагаха някои страни в Африка, Азия и Латинска Америка да модернизират националните си стопанства, което ставаше основно  с доставката на съвременно оборудване и технологии, както и осигуряването на висококвалифицирани специалисти в съответните области.

Куба е родина на леки, изчистени и с по-остър вкус ромове. Преди идването на Фидел Кастро на власт Куба е била един от най-големите и известни производители на ром, но след това голяма част от собствениците на спиртоварни напускат страната. В момента има голям брой ромове който се произвеждат според кубинската традиция, но най-често извън Куба в страни като Пуерто Рико и САЩ. Сред най- известните кубински ромове са Havana Club и Ron Matusalem Gran Reserva, но вторият от тях в момента се произвежда в Доминиканската република.

Чехия обмисля предложението, но предпочита да получи поне част от дълга в пари. Според финансовото министерство изплащането е възможно под формата на ром или медикаменти. Проблем обаче се оказва обстоятелството, че кубинските лекарства не са сертифицирани за продажба в страните от  Европейския съюз, макар че островната република е известна с високите си постижения в здравеопазването. По тази причина именно реномираният по световните пазари кубински ромът остава по-вероятна опция. Ако сделката се осъществи, Чехия ще разполага с достатъчно ром за един век, смятат от британската медия.

Интересно, защо в кубинското предложение липсва другата основна и известна по цял свят стока – пурите, чието качество изобщо не подлежи на съмнение. Скъпата пура е любим аксесоар на богатите. За най-качествени се считат точно  кубинските пури. В САЩ те се ценят много високо и заради факта, че вносът на повечето кубински стоки все още е нелегален и да се сдобиеш с някои от тези пури е трудно. Така поне беше по време на ембаргото, сега, с разчупване на ледовете между двете държави, американският пазар вероятно ще стане по-достъпен за „пръчиците“ от тютюневи листа.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *