Куба произведе много малко захар

Производството на захар в Куба през 2021-2022 г. е намаляло значително до едно от най-ниските равнища в историята й, достатъчно само да задоволи местното потребление. Това съобщи обществената група „Азкуба“ (Azcuba), цитирана от Франс прес.

Невероятно, но факт: Куба започна да внася захар - Money.bg

Правителството залагаше през декември на производство от 911 000 тона за сезона 2021-2022 г., което е най-ниската цифра през последните години, информира economynews.bg.

Само 52 на сто от предвидения производствен план обаче е бил реализиран, съобщи официалният всекидневник „Гранма“, цитирайки високопоставено лице от „Азкуба“, без да уточнява колко тона са произведени този сезон.

Причините са многобройни, заяви отговорното лице, поставяйки на преден план кризата, която бушува в страната и причини от организационен характер.

„Азкуба“ е осигурила производство на захар , което отговаря на стандартна фамилна кошница за годината. Всеки от 11,2 милиона кубинци ще получи 1,8 килограма захар месечно чрез книжка с купони, която им дава право да се сдобият на ниска цена с някои хранителни стоки, според „Гранма“.

Реколтата от тръстикова захар е позволила да се произведат и около 50 000 тона храна за животни и 282 600 хектолитра алкохол , уточни отговорното лице.

Мелниците за захар в Куба останаха отворени и извън сезона - Money.bg

Производството на захар е било до 1989 г. основна икономическа дейност в Куба, която тогава се е нареждал сред основните световни износители със средно производство от 8 милиона тона годишно.

През 90-те години на миналия век страната се е сблъскала със спад на пазарните цени, както и с липсата на инвестиции и на семена, торове и пестициди.

През 2002 г. тогавашният президент Фидел Кастро стартира „преструктуриране“ на захарната промишленост, като 60 на сто от площите за отглеждане на захарна тръстика са предназначени с други култури.

Производството на захар се е понижило до 1,1 милиона през 2010 г.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *