Кувейтска фирма осъди Летище София за 38 млн. долара

Aерогарата e осъдена да изплати 38 млн. долара обезщетение. Това потвърдиха за bTV от летището.
Кувейтската фирма построи пистата на новия терминал на софийското летище, финансирана със заем от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие (КФАИР). После обаче изпълнителят заведе иск срещу Летище София за забавяне на разрешителните за строеж, оскъпяване на работата и неизплатени суми. Договорът за изпълнение беше подписан през 2003 г. по време на управлението на правителството на НДСВ, когато министър на транспорта беше Николай Василев.
Проектът беше завършен с цяла година закъснение през лятото на 2006 г. Това трябваше да случи до 31 август 2005 г. Като една от причините за забавянето през 2004 г. беше посочена невъзможността на кувейтската фирма да си намери подизпълнители за полагане на циментостабилизиращата основа на пистата, нито за изпълнение на асфалтовите работи, информира в. „Стандарт“.
След завършването на проекта транспортното министерство заяви, че кувейтците не са представили фактури за допълнителните си разходи и затова те не са им покрити. В крайна сметка Парижкият арбитражен съд се е произнесъл в полза на кувейтската страна.
От аерогарата увериха, че спорът е от частен характер. Летището има възможност да изплати присъденото обезщетение. Преди това да се случи плащането трябва да бъде признато от български съд.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *