Кувейтските депутати искат от правителството да изкупи дълговете на гражданите

Законодателите в Кувейт, чиито жители имат приходи, надхвърлящи аналогичния показател в Германия и Великобритания, искат правителствена помощ за всички техни съграждани, които са получили потребителски кредити. Според тях така ще се преодолее рецесията в страната, съобщи агенция „Блумбърг“.
Най-малко половината от новоизбраните народни представители настояват правителството да реши проблема. Планът предвижда властите да изплатят вместо гражданите заеми за 6 млрд. динара ($21 млрд.). Тези потребителски кредити са били взети за купуването на жилища, коли и рефинансиране на стари задължения. От своя страна правителството е против подобно решение.
Парламентът на Кувейт ще обсъди този въпрос през следващата седмица, след половин годишно прекъсване, след като емирът на страната шейх Сабах ал Ахмад ал Джабар ас Сабах разпусна Народното събрание през март тази година с мотива, че отношенията му със законодателната власт са били „разрушени“. Според данни на Международния валутен фонд средният доход на глава от населението в емирата през миналата година е бил $46 хил., което надхвърля аналогичните показатели сред много от развитите държави в света.
Що се касае до плана за спасението на задлъжнелите към банките жители, то той е насочен само към гражданите на Кувейт. В резултат на рестриктивната политика в тази област едва една трета от 3,4-те млн. жители на страната имат кувейтско гражданство.
Според законодателите срещу 100 хил. кредитополучатели са заведени дела заради просрочки по плащанията. Според правителството обаче тази цифра е силно завишена.
Според данни на местната консултантска компания Al-Shall Economic Consultants в края на миналата година общо 288 хил. местни са имали задължения към банките. Неспособността да се реши подобен спор ще забави необходимите инвестиции и ще засили социалното напрежение, смятат законодателите.
А противопоставяне между депутатите и изпълнителната власт ще доведе до блокиране на всякакви решения по насъщните проблеми на емирата, коментира изданието.
„Ако оставим този въпрос нерешен, той ще продължи да всява разногласия, които в крайна сметка ще доведат до оставката на правителството или разпускането на парламента. Спирането на развитието на Кувейт по такъв начин ще ни струва милиарди в бъдеще“, е заявил в интервю за агенцията кувейтският икономист Хаджаж Бу Кхудор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *