Кунева: Трябва да представим конкурентни проекти за инвестиционния план на ЕК

България трябва да представи най-конкурентните си проекти, за да се възползва от Инвестиционната програма на Европейската комисия (ЕК)в размер на 315 млрд. евро, защото страната ни, за разлика от оперативните програми, няма запазени средства. Това заявява вицепремиерът по кооридинацията на европейските политики Меглена Кунева в Стара Загора, цитирана от пресслужбата на Движение България на гражданите.

Всяка страна членка предлага проекти по четири основни направления на Плана Юнкер – енергийна ефективност, транспорт, наука и дигитална икономика. По думите на Кунева ЕК ще предпочита рискови проекти, които националните правителства не желаят да финансират. България вече е предложила списък, но той трябва да се стесни допълнително, за да отговори на изискванията, които бяха обявени едва тази сряда.

На Европейския съвет на 18-19 декември със сигурност ще се говори за пари и дотогава трябва сме готови, коментира още Кунева. Тя беше категорична, че, когато политиките са подчинени на това да има повече растеж и работни места, тогава ще има видими резултати.

По думите й и Шенген, и съдебната реформа трябва да се гледат от тази перспектива, тъй като осъществяването им ще е знак към инвеститорите за сигурност. Кунева посочва, че за първи път има такова единомислие относно съдебната реформа и моментът трябва да се използва. Тя посочи, че е окуражена от срещите си с правосъдния министър Христо Иванов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Още идния петък Кунева ще има среща по доклада на ЕК с зам.-председателя на Комисията Франс Тимерманс. Вицепремиерът бе категорична, че България трябва да продължи да настоява и за постепенното отпадане на границите за Шенген.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *