Купувачът на ”Кремиковци” преведе парите по сделката

Това съобщава БТА, като се позовава на синдика на комбината Цветан Банков.
Сумата трябваше да се внесе до 18 април, като фирмата си приспадне внесения задатък от 31 600 500 лв. за участие в явния търг на 12 април. Компанията беше обявена за купувач на предзаводската и производствената площадка на металургичния комбинат заедно с активите, свързани с производствената дейност на дружеството, намиращи се на територията им, при цена 316 милиона лева. Фирмата беше единственият кандидат в търга.
По Търговския закон се предвижда след като е извършено окончателното плащане, синдикът да подготви цялата документация по проведена тръжна процедура и да я представи в Софийския градски съд с молба да бъде издадено постановление за възлагане на имуществото на кандидат-купувача. Съдът ще провери законосъобразността на проведената процедура, дали са спазени регламентите и плащането и ако всичко е законно, ще издаде постановление за възлагане на имуществото, включено в обособената част.
Според синдика постановлението за възлагане е „огромен документ“ – над 1000 страници, който изисква внимателна и продължителна работа. По тази причина според синдика издаването на постановление не може да стане в рамките на този месец.
„Елтрейд къмпани“ ЕООД на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев беше единственият кандидат-купувач на „Кремиковци“. Фирмата внесе предварително 10% от парите, а ПИБ кредитира с 59 млн. евро „Елтрейд Къмпани“. Според ПИБ „Елтрейд къмпани“ ЕООД ще има добра възможност да осъществи проекта и една от причините за това е, че вече има сключени предварителни договори за продажбата на част от неработещите активи на комбината.
Засега Варнаджиев отказва подробности за плановете си. Според източници от “Елтрейд къмпани” обаче металургичния комбинат няма да бъде изцяло нарязан за скрап. Някогашният гигант на родната металургия ще се превърне в малко, но високотехнологично предприятие, което ще отговаря на всички еконорми, съобщава в. „Труд“. То ще включва електропещ, линия за непрекъснато леене на стомана и “Стан 1700”. Това може да бъде един ефективен комплекс, който да произвежда 1200 тона на ден или по около 30 хил. тона метал месечно.
“Мръсните производства – коксохимическото и доменните пещи – няма да бъдат възстановени. Така източникът на серни окиси и други замърсители ще бъдат спрени”, посочват от Първа инвестиционна банка. С продажбата на продукцията ще се финансира голяма задача – рязането на скрап на ненужните мощности, машини и съоръжения. По експертни оценки в комбината има около 1 млн. тона метални отпадъци. За да бъдат добити, трябва да се вкарат пари. “Кремиковци” е строен 14 г. и минимум 7 г. ще бъдат нужни за нарязването му на скрап.
От “Елтрейд къмпани” признават, че за пускането на металургичните мощности ще трябва да получат разрешително от екоминистерството. Издаването на нова екологична тапия ще отнеме поне около 9 месеца.
От Министерството на околната среда и водите увериха, че ще съдействат за провеждане на екологичните процедури в срок. Целта е производството да бъде възстановено. 26-годишният Лъчезар Варнаджиев няма да е едноличен собственик на активите на “Кремиковци”. Купувач ще е консорциум от няколко фирми, съобщава още в. “Труд” като се позовава на източници, близки до сделката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *