КФН има идея да се издържа само от събираните такси

В Комисията за финансов надзор (КФН) се обсъжда идеята регулаторът да се издържа от събираните от поднадзорните лица такси, съобщиха от пресцентъра на ведомството в отговор на запитване от Infostock.bg дали ще се увеличават таксите.

 

Поводът за запитването бе публикация на вестник „Капитал“, че новият председател на КФН Карина Караиванова планира сериозно увеличение на таксите, плащани от пенсионни фондове, застрахователи и от инвестиционната общност.

От пресцентъра уточниха, че не става въпрос обезателно за повишаване на таксите, „така че не е ясно откъде идват квалификации като „значително“.

Според КФН, останалите национални регулатори в Европейския съюз работят точно по този модел на самоиздръжка. „Не става и въпрос за „съобщаване“ на някакви планове, а водим разговори с представители на поднадзорните лица. Когато има по-голяма яснота, ще информираме своевременно медиите и обществото“, съобщи за Infostock.bg новият говорител на КФН Марио Гаврилов.

Той уточни, че няма да коментира публично нищо от идеи на ръководството на регулатора, преди да бъде постигнато разбирателство с представителите на бизнеса, защото е възможно да настъпят значителни промени в предложенията на КФН.

В публикацията на „Капитал“ се твърди, че бюджетът на КФН за 2016 г. е 10.44 млн. лв., като трансферът от държавния бюджет е 3.2 млн. лв. Годишните постъпления от такси през 2015 г. са били близо 5 млн. лв. Отделно от глобите, които налага КФН, в бюджета й са влезли допълнително 2.3 млн. лв.

От „Капитал“ са пресметнали, че ако идеята на Караиванова се реализира за драстично увеличение на таксите, над тазгодишните 5 млн. лв. от такси догодина трябва да бъдат събрани още 5 млн. лв. Това означава тежестта върху бизнеса да скочи двойно.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *