КФН ще проверява фондовата борса

Близо половин година след шума около старта на първия български борсово търгуван фонд (ETF) върху SOFIX, с вдигането на залога индексът на Българската фондова борса се превърна в конфликтна точка около иначе рутинното решение коя компания трябва да е в него.

След статия в investor.bg, по чиито сметки борсовият оператор е използвал грешни данни при ребалансирането на индекса, и така неправилно е отпаднал „Индустриален холдинг България“ и е влязъл „Еврохолд България“, стана ясно, че Комисията за финансов надзор ще направи проверка по случая.

Откъде идва противоречието

По принцип състава на SOFIX не би трябвало да е дискусионен, доколкото попълването му е почти автоматизиран процес: подбират се компаниите, отговарящи на определени критерии (минимум 750 акционера, три месеца търговия и др.), а 15-те публични компании с най-голяма капитализация на свободно търгувания им дял влизат в индекса.

Проблемът идва от приключилата през февруари процедура по увеличение на капитала на „Еврохолд“. Компанията планираше да набере 84.9 млн. лв. чрез същия брой нови акции, но в крайна сметка само мажоритарния собственик записа 34 млн. акции. Така всъщност акциите на дружеството стават 161.4 млн. броя, а не 212.2 млн. лв. Приключването на увеличението е оповестено още на 8 февруари и е вписано на 13 февруари в Търговския регистър. Въпреки това обаче БФБ вписва новата емисия чак на 8 март, а междувременно на 2 март ползва за сметките си капитализация на база на максималната сума. Самият свободно търгуван дял също е изчислен, без да се отчете увеличението, което би го свело от 20 на 15%. Така реално показателите на „Еврохолд“ се завишават и дружеството изпреварва „Индустриален холдинг България“.

Освен чисто имиджов ефект влизането в SOFIX носи и финансов – стартиралият миналата есен борсово търгуван фонд на „Експат асет мениджмънт“ следва движенията на индекса и репликира портфейла му, което значи, че при излизане на компания трябва да продаде акциите си от нея и да купи от тези на влизащите. Към момента активите на Expat SOFIX UCITS ETF са над 27 млн. лв. От тях близо 20% са кеш, а в компанията с най-голяма тежест в индекса – „Софарма“, са вложени над 3.5 млн. лв. В „Индустриален холдинг България“ са купени 1.26 млн. акции на стойност 1.1 млн. лв. към 13 март. От дружеството с коментирали пред investor.bg, че обжалват решението, а от „Еврохолд“ заявиха, че решението е изцяло прерогатив на БФБ и те не са страна по въпроса.

Какво може да се направи

При тези числа материалният интерес не е толкова голям да предполага непременно умисъл и конспирация. От самата борса уверяват, че сметките им са прецизни и отговарят на международната практика. Друг е въпросът, че по света подобни процедури са доста по-скоростни и обичайно посредникът по подобни увеличения е и поемател (гарантира, че ще изкупи частта, ако няма желаещи). Същевременно подозрения винаги има и регулаторната проверка е единственото, което може да ги разсее.

Голямата неизвестна е какво следва, ако тя все пак установи, че БФБ е допуснала грешка. Новият състав на индекса влиза в сила от 20 март, така че има време тя да бъде отстранена, информира capital.bg. На база на новината за промените в индекса, обаче в очакване на ребалансирането на ETF, инвеститори са сключвали сделки. Така че всяко евентуално решение ще трябва да предвиди и как те да бъдат компенсирани.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *