Къде имотите поскъпнаха най-много

София заема едва 90-то място сред 150 града в глобалния индекс за цените на жилищата на консултантската компания Knight Frank за третото тримесечие на 2020 г.

Къде са най-скъпите жилища в света? - Bloomberg

През второто тримесечие компанията нареди София на 43-то място сред най-бързо растящите градски жилищни пазари в света, а в началото на декември постави България на 38-мо място в индекса си за цените на жилищата по страни, информира pariteni.bg.

Нововъзникващите пазари оглавяват индекса на Knight Frank през третото тримесечие, като филипинската столица Манила, която е на първо място в класацията, отбелязва ръст на цените на жилищата от почти 35% на годишна база. Банките във Филипините отчитат силно търсене на луксозни проекти и ръст на строителните разходи и разходите за труд.

България с почетен консул в Измир - Политика - Стандарт Нюз

На второ място е турският град Измир с ръст на цените от 27,8%, следван от още два турски града – Анкара с ръст от 27,2% и Истанбул с 25,7%. Санкт Петербург допълва топ пет със скок на цените от 18,6%.

Въпреки мерките за охлаждане на пазара през последните години Сеул продължава да регистрира годишно повишение на жилищните цени от 14,7%, подкрепено от бързия икономически скок на града и от спекулативната дейност.

istock
istock

Отава, Хобарт, Люксембург и Милано допълват топ десет на градовете с най-бързо растящи цени на жилищата в света. Четири канадски града – Отава, Халифакс, Монреал и Хамилтън, влизат в топ 20 след съобщението този месец, че Канада обмисля да въведе данък за чуждестранните купувачи на жилища в цялата страна.

Американските градове също се изкачват в индекса, като три попадат в топ 20 – Финикс, Сиатъл и Сан Диего.

Около 15% от включените в индекса на Knight Frank градове отбелязват спад на цените на жилищата през третото тримесечие, като сред тях преобладават градове от Индия, Испания и ОАЕ. Дубай регистрира най-голям спад на цените на жилищата през третото тримесечие с 8,1%, следван от Абърдийн в Шотландия със 7,9%.

pixabay.com
pixabay.com

Годишният ръст на индекса се е ускорил между второто и третото тримесечие от 4,1% до 4,7%, а 18 града регистрират ръст от над 10% на годишна основа спрямо 16 през второто тримесечие. Данните далеч не говорят за „смърт“ на градовете, а показват, че търсенето е устойчиво по време на пандемията с малко продажби с отстъпка или на потиснати активи, отбелязва Knight Frank.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *