Къде пенсионерите живеят най-добре

Когато Европейската комисия води активни дебати за промяна на пенсионния модел, а в България вече са правят първите радикални стъпки, добре е да се види къде са най-добрите пенсионни системи в света. На помощ идва публикувания преди дни Индекс на глобалната пенсионна система (Melbourne Mercer Global Pension Index – MMGPI), който за 10-поредна година се изготвя от експертите на консултантската компания Mercer съвместно с Австралийския център за финансови услуги (ACFS).

Резултат с изображение за пенсионери ес

За целите на проучване, експертите сравняват пенсионните системи на различни страни по света, като подчертават предимствата на всяка система, така че законодателите по света да обърнат внимание върху тях и да се възползват от световния опит. Подреждането е по точкова система, която отчита степента на преимуществата на всяка пенсионна система, и по този начин се формира краен бал, информира infostock.bg.

Ето и Топ 10 на най-добрите пенсионни системи в света, подредени според австралийските експерти от Mercer:

1. Холандия, 80.3 точки. Пенсионна възраст: 65 и 75. Страната на лалетата и близо до това да стане държавата с най-висока пенсионна възраст в Европа. В момента в Холандия действа тристепенна пенсионна система, която успешно функционира от десетилетия – държавната пенсия, която е основна; професионална пенсия, която е с допълнителен характер; и индивидуално пенсионно покритие. По-голямата част от доходите на холандските пенсионери са от държавни пенсии: около 50% от общия размер на получените от тях пенсионни плащания.

2. Белгия, 80.2 точки. Финансовият размер на пенсионните фондове в Дания е един от най-високите в света. Това показва колко е силна политиката на социалната държава, която се проявява по-специално в присъствието на голям държавен пенсионен фонд АТР. Пенсионната система в кралството се състои от следните нива: социална пенсия с нулево равнище; кумулативен компонент на задължителната държавна пенсионна програма на първо ниво; корпоративни пенсионни планове; доброволни корпоративни и индивидуални пенсионни схеми от трето ниво.

3. Финландия, 74.5 точки. Скандинавската срана е с традиционно висок жизнен стандарт и социално благосъстояние. Грижата за по-възрастното поколение граждани във Финландия има специално място. След пенсионирането финландците получават много свободно време, многобройни обезщетения и всеки месец им се изплаща сума, равняваща се на почти 58% от получаваната преди пенсионирането заплата.

4. Австралия, 72.6 точки. Системата за натрупване на пенсия, която действа в тази страна, включва не само редица предимства пряко за австралийските жители, но и почти същите условия за имигрантите, които идват от други европейски страни. В допълнение, пенсионерите в Австралия получават различни видове субсидии и отстъпки при закупуването на основни лекарства.

5. Швеция, 72.5 точки. Пенсионната система е на три нива: условно, същинско и доброволно натрупване. Задължителните пенсионни плащания се състоят от две части и се начисляват върху максималния размер на годишния доход, равен на 7.5 на сто от основна заплата. Гражданите, които получават твърде малко условно финансирани и финансирани пенсии или не ги получават изобщо от държавния бюджет, получават така наречената „гарантирана пенсия“. Тя обаче може да се получава само след навършване на 65-годишна възраст и при пребиваване в Швеция най-малко три години, но в пълният й размер е само за онези, които са живели в страната през последните 40 години.

6. Норвегия, 71.5 точки. Има много предприятия, чиито служители, по споразумение със своя работодател, могат да се пенсионират на 62-годишна възраст. Понякога пенсионерите търсят подновяване на трудовата дейност и я продължават до началото на седемдесетата годишнина. Действат много социални програми, чрез които могат да се наемат пенсионери и да им осигурява допълнителен доход, качествена медицинска помощ. Тези фактори играят важна роля в живота на норвежките пенсионери.

7. Сингапур, 70.4 точки. Основният играч на социалното осигуряване в Сингапур е Централният осигурителен фонд, който е създаден през 1955 г. като администратор на националната акумулираща пенсионна система от британското колониално правителство. В момента фондът е един от водещите оператори на пенсионни услуги в Азия. Логиката на властите в Сингапур е, че както служителят, така и работодателят правят месечни вноски, които след това се разпределят на три различни сметки на техния получател, бъдещия пенсионер.

8. Чили, 69.3 точки. Пенсионната система на Чили се смята за една от най-иновативните в света, тъй като е използван световния опит. Отговорността за формирането на пенсиите се прехвърля изцяло на работещите граждани. Всеки има своя сметка за пенсиониране, която се попълва месечно с вноски в размер на 10% от заплатата. Всички средства се капитализират от частно управляващо дружество, което е избрано от гражданите.

9. Нова Зеландия, 68.5 точки. Пенсионната система се основава на двупосочно натрупване на средства, които не се пресичат помежду си: държавната се формира от данъчно облагане, т.е. работещ гражданин приспада всеки месец процент от спечелените пари в пенсионен фонд. Всеки новозеландец от началото на трудовата си дейност автоматично става член на системата KiwiSaver – търговски инвестиционен фонд и той веднага получава кредит от 1 000 щатски долара.

Всеки, който не иска да инвестира в бъдеща пенсия, има право да откаже от участи във фонда. Служителят получава време да мисли в рамките на 2 месеца след първото наемане на работа. Допуска се и временно напускане на фонда, през което време се преустановява изплащането на средства, например поради финансови затруднения.

10. Канада, 68.0 точки. Федералното законодателство позволява пенсиите да се коригират на провинциално ниво. Пенсии могат да получават не само лица с канадско гражданство, но и на натурализирани граждани, но при тези случаи е важна продължителността на пребиваване страната. Пенсионните обезщетения включват редица програми, включително удръжки за старост, инвалидност, обезщетения за безработица, за нуждаещите се и за ветерани.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *