Къде по света живеят най-дълго?

Хонг Конг, Япония и Испания. Това са страните, в които хората са най-здрави и живеят най-дълго по данни от доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум (Global Competitiveness Report), който излезе неотдавна. Освен според финансовото здраве на нациите, докладът подрежда страните и съобразно физическото здраве на населението, вземайки предвид очакваната продължителност на живот. Без изненада, данните показват, че колкото по-развита е една страна, толкова по-голяма е вероятността хората в нея да живеят по-дълго, благодарение на доброто здравословен начин на хранене.

 

 

Интересно е обаче, че много страни имат значително по-малка от очакваната продължителност на живот заради увеличението на психическите проблеми, свързани със здравето.  Ето в кои страни продължителността на живот е най-голяма и на какво се дължи това, информира economy.bg: 

1. Хонг Конг – 84 години. Редица медицински проучвания твърдят, че практикуването на Тай Чи (изкуството на движенията от Древен Китай, познато и като подвижна медитация) помага на хората да бъдат здрави и активни дори и в напреднала възраст. Морските дарове, задушената храна и редовното пиене на чай също допринасят за това.

2. Япония – 83.6 години. Преди четири години Япония остъпи първо място в света, като една от главните причини за това е ръстът в броя на самоубийствата сред жените.  Въпреки това японците продължават да бъдат хората с най-висока продължителност на живот в света, главно поради естеството на храната и здравословния начин на живот. 

3. Испания — 83.1 години. Испания е известна със своята Средиземноморска диета, която не ограничава храненето, а напротив – насърчава да се наслаждаваш на храната и живота. Тя включва свежи зеленчуци, риба, зехтин, зърнени храни, бобови култури, вино и плодове. 

4. Швейцария — 82.8 години. Националното богатство е превърнало здравеопазването и добрата диета достъпни за всички. Хората са спокойни, икономиката е стабилна, има малко стрес и добро медицинско обслужване. 

5.  Италия — 82.7 години. Според авторитетното медицинско списание The Lancet италианците живеят дълго заради по-малката дупка между бедни и богати. Това означава, че мнозинството от населението може да си позволи здравословна диета и свежа храна, които обикновено са лукс за бедните. 

6. Сингапур — 82.6 години. Очакваната продължителност на живот се покачва непрекъснато през последните 30 години, благодарение главно на превантивното и терапевтично здравеопазване. Страната има много високото ниво на медицинско обслужване и грижи за възрастното население.  

7. Франция — 82.4 години. Във Франция делът на населението с наднормено тегло е един от най-ниските сред страните от ОИСР, на което до голяма степен се дължи високата продължителност на живот.   Друга основна причина за високата продължителност на живота е широката консумация на червено вино. Ресвератролът, който се съдържа в обвивката на гроздето, защитава организма от стареене и намалява риска от сърдечни заболявания, инсулт, диабет от втори тип, рак и болестта на Алцхаймер. 

8. Австралия  82.3 години. Според Световната здравна организация ориентацията към здравословен начин на живот и подобряването на здравеопазването са покачили значително средната продължителност на живот.    

9. Деветото място си поделят три страни – Израел, Люксембург и Южна Корея, с очаквана продължителност на живот от 82.2 години.  Продължителността на живот на мъжете в Израел е една от най-високите в света заради задължителната военна служба. Люксембург пък се нарежда сред първите 10 главно заради високите доходи и стандарт на живот, които осигуряват лесен достъп до качествено здравеопазване и здравословна диета. Продължителността на живот в Южна Корея нарасна значително през последните няколко години главно заради ръста на икономиката и увеличаването на платежоспособната средна класа. Въпреки това от ОИСР предупреждават, че замърсяването в страната е значително над нивата в останалите страни членки на организацията. 

10. Исландия  82.1 години. Според документалната поредица The World’s Best Diet по Channel 4 Исландия е страната с „най-добра диета в света“, която намалява риска от диабет и сърдечни болести. Тя включва прясна риба, висококачествено месо и млечни продукти, като класацията подрежда страните според покупателните навици на населението. 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *