Къде са най- високи местните данъци

Постоянно увеличаващите се местни данъци доведоха до парадокс – в редица бедни общини фирмите плащат по-високи налози от тези в столицата.

Така например Ловеч и Сливен бият по скъпотия София, а за сравнение на икономическо развитие или доходи не може да става и дума. За периода от 2012 до 2016 г. две от всеки три промени в местните данъци и такси е в посока увеличение, а през 2016 г. най-чувствително поскъпва данъкът върху недвижимите имоти. Ако за двете години – 2014 и 2015 – има 58 случая на увеличаване на ключови местни данъци и такси, само през тази година те са 81.

Това са изводите от изследването на Института за пазарна икономика „Регионални профили: показатели за развитие“ за 2016 г. В него се разглеждат три местни данъка, които влияят на бизнес средата – върху нежилищните имоти на фирмите, патентният данък за търговците на дребно, данъкът при прехвърляне на имуществото и върху колите, както и такса смет за фирмите.

Най-високата данъчна ставка за недвижимите имоти на фирмите тази година плащат в Сливен – 2.92 промила – с над 1 промил над средното за страната. „През 2016 г. местните данъци в област Сливен чувствително се покачват и стават едни от най-високите в страната. Данъчната ставка върху нежилищните имоти на фирмите се покачва от 1.86 до 2.92‰. Причината за резкия ръст е покачването на данъка в три от четирите общини на областта, като най-бързо се покачва данъкът в община Сливен – от 1.9 на 3.2‰“, обясняват от ИПИ. Растат и останалите три вида данъци и такси.

В Плевен ставката за недвижимите имоти е 2.81 промила, а във Велико Търново – 2.22. Във Велико Търново не са намалили нито един данък за последните пет години въпреки спадането на ставките средно за страната. В Ловеч са сложили ставка от 2.19 промила за недвижимите имоти. Още в три области се минава границата от два промила. Средното ниво за страната е 1.86 промила. В столицата например е 1.88 промила. Средната данъчна ставка върху недвижимите имоти на юридическите лица в Благоевград е 1.35‰ и това е втората най-ниска в страната след тази в Русе (1.34‰).

При такса смет за фирмите творчеството на общинските съветници също е забележително. В Сливен фирмите плащат най-малко – по 3.27 промила, а в Пазарджик най-много – по 11.75 промила.

При налога за колите такива драстични разлики няма. Все пак най-скъпо излиза да имаш кола по морето – в Бургас и Варна, защото там данъчните ставки са съответно 1.54 лв./kW и 1.51 лв./kW. Средното за страната е 1.35 лв./kW за колите с мощност от 74 до 110 kW. Сравнително близки като ставки са общините по отношение на данъка при прехвърляне на собственост. Тук обаче област Добрич излиза на първо място непосредствено преди Сливен – със съответно 2.92 промила и 2.79 промила.

В Бургаска област са с по-високи налози от средните за страната, а пък през тази година правят и много промени. Община Поморие повишава три от разглежданите пет ставки, Сунгурларе – две, а Бургас, Созопол, Малко Търново и Руен – по една. Същевременнообщините Бургас и Приморско намаляват таксата за битови отпадъци за нежилищните имоти на фирмите. Във Видинско се съобразяват с икономическите реалности, защото за пета поредна година средният размер на патентния данък за търговия на дребно в областта е най-ниският в страната (4.61 лв. за кв.м), а от 2016 г. същото важи и за данъка върху превозните средства (1.13 лв./кW), пише в.Сега. Все пак тази година само Белоградчик от общините в областта увеличава данъци – върху недвижимите имоти за юридически лица и таксата за битови отпадъци.

През 2016 г. в нито една от общините в област Кърджали няма повишаване на местните данъци и такси, а дори в три има намаление. Ардино намалява данъка върху недвижимите имоти на юридически лица, Кърджали намалява таксата за битови отпадъци за фирмите, а Момчилград намалява данъка върху колите. На другия полюс са в област Търговище – там в община Опака тази година са повишили всички пет разглеждани данъка и такси, а в община Антоново – четири.

В област Монтана, където данъците са сред най-ниските, през м.г. таксата за битови отпадъци е увеличена в Брусарци и намалена в областния център. Община Монтана е една от малкото в страната, които през последните години се решават да увеличат патентния данък за търговия на дребно. Макар ставката да е удвоена, новият й размер от 4 лв./кв.м е близо 3 пъти по-нисък от средния за страната, пишат от ИПИ. Средното за страната е 12.74 лв./кв.м. В София обаче е значително по-висок – 20 лв./кв.м.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *