Къде са най- високи пенсиите на Балканите

Най-високата пенсия в Македония възлиза на почти 600 евро и е почти колкото две средни заплати, съобщава белградският вестник „Вечерне новости“, цитиран от БТА.

Такива пенсии в Македония получават 1100 пенсионери. Това сочат данните на македонския Фонд за пенсионно осигуряване.  Привилегията да получават високи пенсии имат функционери, чийто пенсионен стаж е бил изплащан от македонския бюджет, лица с пенсии на борци от бивша Югославия, военни, пенсионери от министерството на вътрешните работи и бивши директори.  Пенсии от хиляда евро получават и семействата на загиналия президент Борис Трайковски и бившия президент Бранко Цървенковски, информира profit.bg.

Според данните на македонския Фонд за пенсионно осигуряванесредната пенсия в Македония през август е била около 189 евро. От общо 285 хиляди пенсионери цели 174 320 получават по-малка пенсия от средната.  Средната заплата в Македония е 345 евро.  Пенсиите в региона Най-големи пенсии в региона получават хърватските пенсионери – 310 евро, а най-малки са пенсиите в Босна и Херцеговина – 171 евро. Средната заплата в Босна и Херцеговина е 425 евро, а в Хърватия тя е 718 евро, отбелязва белградският вестник „Вечерне новости“.  Разликата между средната заплата и пенсия в Македония е 156 евро, в Босна и Херцеговина е 250 евро, а в Хърватия – около 400 евро. 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *