Къде са парите за лихвоточките

Голям брой българи притежават т. нар. жилищно-спестовни влогове, по-известни като лихвоточки.

Лихвоточките - 30 години по-късно | Вестник "ДУМА"

Нормално е държавата да поеме своя ангажимент към спестителите На стойност над 180млн.лв., защото притежателите на лихвоточки са именно такива. Коректността изисква щом са ползвани нечии пари, да бъде платена съответната лихва. Лихвоточките са наследник на жилищноспестовните влогове, които до 1990 г. са внасяни в Държавната спестовна каса – (сега Банка ДСК).

В подобни сметки хората събираха пари, за да могат да купят апартамент от държавния или общинския фонд. След промените тези пари бяха преобразувани в лихвоточки. По закон лихвоточките могат да се осребряват при покупка на жилище или участие в ново строителство, само ако притежателят им няма друг годен за обитаване имот. Министерството на финансите обаче отново бави изплащането на компенсации от натрупани лихвоточки на хора, които са одобрени, след като са сключили сделки с имоти, за да си получат парите.

Лихвоточките на 150 000 българи изгоряхa - Финанси - Novini.bg

Проблемът е на национално ниво и до изплащането на сумите хората са изпаднали в жестоки финансови затруднения. Причината е, че те са сключили договори, ипотеки, взели са кредити, строят, а пари няма. Все още около 50 хиляди са притежателите на лихвоточки в България, които не са получили своята компенсация от Националния жилищен компенсационен фонд, ако някой сега си закупи жилище. Вероятно част от хората с лихвоточки ще загубят жилищата си, за които са взели кредит от банките, докато чакат обезщетенията от Националния компенсационен жилищен фонд. Държавата трябва да се издължи докрай на хората с лихвоточки и да се спазват правата на всички с жилищно-спестовни влогове в България. Проблемът с лихвоточките може да бъде решен още през следващата година, пари има. Министерство на финансите трябва да се разплати с всички правоимащи.

По 7 бона средно получават собственици на лихвоточки - Съвети и мнения - www.pariteni.bg
 Друг голям проблем е с притежателите на ЖКЗЛ- Жилищни Компенсаторни Записи от Лихвоточки. Доброволно и подведени от Държавата гражданите са сменили своите лихво точки за ЖКЗЛ-Жилищни Компенсаторни Записи от Лихвоточки , обещано им е било от Държавата да се търгуват наравно с ПКБ и Компенсаторните Записи на Българска Фондова Борса и да участват в търгове през Борсата.Тези обещания пак не са спазени. Сега гражданите имат едни ненужни хартийки, които не могат да използват за нищо.

Нито едно от обещанието на Държавата не е изпълнено и пак гражданите са ощетени финансово и морално.

 

 

 

 

Румен Гълъбинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *