Кюрдските бунтовници нанесоха тежък удар на турската армия

Нападенията на активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК) бяха извършени в няколко селища в провинция Хаккани в близост до границата с Ирак, предадоха световните агенции, цитирани от „Фокус“.  Турските медии съобщават, че в отговор на атаките армията предприема операция с подкрепата на авиацията срещу сепаратистите, а също така ръководителят на генералния щаб и някои военни командири заминаха спешно за региона.
Турски войници са преминали на територията на Ирак в преследване на кюрдски екстремисти, съобщава кюрдската осведомителна агенция Фират.„Турски войници от два различни пункта навлязоха в Южен Кюрдистан в преследване на екстремисти”, съобщават от агенцията, известна като медия на Кюрдската работническа партия (ПКК).Според медията в операцията участва един батальон турски военни. В турската армия един батальон се равнява на 600 войници.
Турски самолети са бомбардирали бази на кюрдските сепаратисти на територията на Северен Ирак, съобщават източници от турските сили за сигурност.Нападенията са били концентрирани в район Кандил, основната тилова база на сепаратистката ПКК в планините в Ирак, съобщават източниците.
Елиминирани са били най-малко 18 кюрдски екстремисти в югоизточната част на страната, съобщават местните медии, цитирайки данни на силите за сигурност на страната.
Според Анкара, в региона се укриват около 2000 екстремисти от ПКК, които преминават на турска територия, за да осъществяват атаки.
Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова гражданите да запазят спокойствие след смъртоносната атака на кюрдските екстремисти.„Няма да отстъпим пред никаква атака. Ще се борим срещу тероризма и срещу всеки, който го подкрепя – тайно или явно”, каза Ердоган.
„Демокрацията и правата на човека ще решат проблема с тероризма. Ще работим за развитие на демокрацията и нашият напредък не може да бъде спрян от тези терористични атаки”, отбелязва турският премиер.
Турските сили за сигурност ще понесат „още по-голям удар”, ако продължат със сухопътната си операция в Северен Ирак, където Кюрдската работническа партия (ПКК) има свои бази. Това предупреди говорителят на ПКК Ахмет Денис.„Турската армия ще понесе още по-голям удар, ако се опита да проведе военни операции извън територията на Турция. Ако започнат подобно нещо, то ще се стигне до въоръжен сблъсък. Ние няма да им позволим да навлязат в Иракски Кюрдистан. Ако това се случи, то никой няма да излезе жив”, посочи Денис.
Според наблюдателите това е втората най-тежка загуба за турската армия, откакто през 1984 г. ПКК започна въоръжена борба за автономия. През 1993 г. бунтовниците убиха 33 невъоръжени войници в момент, когато бяха прехвърляни от един пункт в друг.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *