Лагард: Светът се възстановява, но още има проблеми

Лагард зае лидерския пост в МВФ  след оставката на Доминик Строс-Кан, който беше обвинен в сексуално насилие срещу камериерка в луксозен нюйоркски хотел.Бившият френски министър на финансите Кристин Лагард даде първото си интервю в качеството си на изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи Си Ен Ен, предаде „Фокус“.   Лагард зае лидерския пост в МВФ
В отговор на въпроси на журналисти, Лагард коментира, че икономическата ситуация в света се подобрява, като „нещата вървят на добре”.
Въпреки това директорът на МВФ призна, че възстановяването не е равномерно, като потенциалът за икономически ръст не е възстановен в много страни след кризата.
По отношение на дълговата криза в Европа Лагард коментира, че външният дълг е проблем за всички развити световни икономики и това ще бъде едно от най-големите предизвикателства пред света и ръководената от нея институция.
Безработицата в проблемните държави е „критичен въпрос” за Международния валутен фонд и не може да бъде игнориран в програмите за подпомагане на националната фискална стабилност, каза новият директор на МВФ, цитирана от АФП.  „Ние никога не трябва да забравяме защо сме тук, да помогнем за възстановяване на стабилността, където има нестабилност”, каза тя.
МВФ ще разгледа ситуацията в Гърция в петък, включително и отпускането на следващия транш за страната.  Лагард призова всички гръцки партии да последват примера от Португалия и Ирландия, да се обединят и да подкрепят реформите, които са част от спасителните планове на МВФ и ЕС за тези държави.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *