Лаптоп и GSM вкараха Тодор Коларов в конфликт на интереси

Това става ясно от решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, публикувано на интернет страницата й.
Комисията е установила, че има конфликт на интереси за това, че Коларов е придобил движими вещи – преносим компютър Toshiba Portege R830 Core на стойност 1429,58 лв. без ДДС, или 1715,50 лв. с ДДС, и мобилен телефон BB8520BlackBerry на стойност 213,90 лв. с ДДС в свой частен интерес в нарушение на законоустановения ред.
От решението на комисията обаче става ясно, че на 27 февруари, 3 дни след като е подал оставка, Коларов е платил и двете вещи. Според решението като председател на комисията той е оказал влияние в свой частен интерес на главен счетоводител и касиер на комисията за съставяне на приходни касови ордери. Такова влияние е указал и върху други служители при при съставянето и подписването на обходния лист, за да получи лаптопа и телефона. Решението може да се оспори в Административен съд – София град в 14-дневен срок. Тодор Коларов бе назначен за председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност на 20 април 2011 година. Той смени на поста Стоян Кушлев, който беше освободен от премиера Бойко Борисов. Причина за освобождаването на Кушлев пък бе извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка и установената несъвместимост за заемане на длъжността, поради участие на Кушлев в управителни органи на неправителствени организации. Коларов хвърли оставката на Борисов на 24 февруари  т.г. и посочи като причина липсата на реформаторско мнозинство. „Последните три месеца комисията за отнемане на престъпно имущество не работи това, което е задължена по закон, а се занимава основно с това да търси компромати срещу мен“ – така Тодор Коларов коментира пред „Дневник“ решението, че е в конфликт на интереси. Той си обяснява сегашната атака срещу него като реакция на думите му,  че няма политическа воля за напредък в областта на вътрешния ред и сигурност и затова подава оставка, което предизвика гнева на премиера Бойко Борисов. „Управляващите се страхуват, че тяхната фалирала политика в областта на вътрешните работи ще излезе наяве, това ще бъде потвърдено и в предстоящия европейски доклад“, смята Коларов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *