Латвия: Няма да се превърнем във втори Кипър

През последните години делът на чуждестранни депозити в латвийските банки се увеличи. Около една трета от населението на Латвия говори руски език, а балтийската държава от дълго време се смята за офшорен банков център на големия си съсед.
Кристапс Закулис, ръководител на латвийския банков регулатор ФКТК, каза обаче, че не е забелязал нова вълна от средства заради проблемите в Кипър, който се опитва да постигне спасителна сделка с еврозоната.
„Няма база за очаквания, че голям приток от пари от непознати източници ще се влее през следващите дни в латвийския финансов сектор“, се посочва в негово изявление. Той отрече твърденията, че Латвия може да стане вторият Кипър заради разликите в размера на финансовите сектори на двете страни и тяхното значение за икономиката.
Европейската централна банка даде на Кипър срок до вторник, за да постигне сделка за спасяването на банковата си система и предупреди, че ако това не се случи, на 25 март ще прекрати подкрепата с извънредна ликвидност.
По-рано кипърският парламент отхвърли предложението за еднократен данък върху банковите депозити, много от които са руски.
Латвия, която се надява да приеме еврото следващата година, също премина през дълбока криза след 2008 г. След фалита на Parex Bank през 2008 г. страната беше принудена бързо да се обърне за помощ към МВФ и ЕС, а регулаторите затегнаха правилата. Рязкото изтегляне на чуждестранни пари намали латвийските чуждестранни резерви с 40%.
От тогава страната започна да се възстановява от кризата, която доведе до свиване на икономиката й с почти една четвърт. Латвия твърди, че банките, които обслужват чужденци, са наблюдавани от близо и трябва да имат значителна ликвидни средства в случай на внезапно изтегляне на пари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *