Латвия пред девалвация?

Премиерът на Латвия и негов съветник влязоха в спор за бъдещето на валутния борд в страната. Според Бенгт Деннис, съветник на министър-председателя Валдис Домбровскис, девалвацията е въпрос на време, а не дали ще се състои, съобщи Ройтерс. Премиерът от своя страна заяви, че коментарът на съветника не отговаря на правителствената политика. Той се обяви решително срещу девалвацията, която по думите му би имала шоков ефект върху всички. Девалвация от 30% би означавало много бързо стопяване на спестяванията на хората и реалните доходи.

Правителството търси допълнителни съкращения на бюджетни разходи и няма намерение за промяна на фиксирания валутен курс към еврото, отбеляза премиерът.

МВФ и ЕС ще финансират Латвия с помощен пакет от 7.5 млрд. евро, но при условие че правителството ореже бюджетните разходи с 1.2 млрд. евро. Освен това Домбровскис счита, че Латвия може да приеме еврото най-рано през 2013 г.

Въпреки позицията на премиера неговият съветник е на мнение, че „девалвацията на латвийската валута е предрешен въпрос и правителството би трябвало да се фокусира върху това как да осъществи промяната“. Пред Ройтерс той е подчертал, че това е лично мнение. Бенгт Деннис е бил гуверньор на шведската централна банка до началото на 90-те години.

„Никога не е сигурно, че моментът е подбран правилно. Въпреки това смятам, че ние вече не се опитваме да решим дали да има девалвация, а се концентрираме върху това как да я проведем“, твърди Деннис. Коментарът предизвика притеснения на пазара за бъдещето на латвийския фиксиран валутен курс. В сряда лихвата по овърнайт депозитите в Латвия беше 24%, като за едно денонощие се качи двойно именно заради дискусията за девалвацията. Причина за ръста на междубанковите лихви беше и внезапното пресушаване на ликвидността след операция на централната банка по изкупуване на местната валута, съобщи Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *