Латвия ще се оправи. А Гърция?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Латвия си плаща за греховете

Казват, че Гърция е изправена пред единствен по рода си строг курс на икономии. Факт е обаче, че една друга страна от ЕС прие още миналата година драстични мерки за саниране на бюджета си: Латвия.

Само до преди две-три години двумилионната Латвия беше наричана „балтийският тигър“. Днес от това не е останало и помен. Причината: години наред латвийците живееха далеч над възможностите си, опиянени от предлаганите им евтини кредити, най-вече за недвижими имоти. Балонът на илюзиите обаче се спука и сега латвийците са принудени да затягат до болка коланите. И макар да предизвиква протести, строгият режим на спестявания действа.
На пръв поглед животът в Рига изглежда наред.Палатките на един от централните площади обаче издават истинското положение, в което се намират латвийците. „Ние искаме да ядем, работим и живеем“, пише на лозунгите пред протестния палатков лагер.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Латвийците затегнаха колана много преди гърците
Заплатите в обществения сектор – силно намалени
Какво означава това се вижда от жертвите, които е принудено да прави едно обикновено семейство. Дайга Шкеле и съпругът й са учители. Отесента насам издържат две малки деца с намалени на половина заплати. Фактът, че са се отказали от отпуската, е най-малкият проблем:
„Миналата година все още планувахме екскурзии, но днес това е абсурдно. Нямаме никакви планове, защото не можем да си ги позволим!“, казва примирено Дайга Шкеле.
Провалът на най-голямата банка в страната „Парекс“ поставя началото на драмата. Държавата е принудена да предостави финансова помощ за спасяването й. Надутият до краен предел балон на цените за недвижими имоти,се спуква. Мнозина латвийци не са в състояние да изплащат огромното количество кредити, които са взели.
Така златните времена на „балтийския тигър“ остават в миналото. През 2005-а година икономиката на Латвия отбелязва ръст от 10,6%, най-високият в целия ЕС. Ситуацията се запазва почти три години.През 2009-та година обачеикономиката се свива с цели 18 процента. Страната е изправена на ръба на катастрофата. Прогнозите за тази година са за „само“ 4-процентово намаляване на брутния вътрешен продукт.
Причината за видимото подобрение са приетите от правителството в Рига драконовски мерки. Миналата есен то се обърна към ЕС и МВФ с молба за помощ. Те откликнаха, отпускайки кредитив размер наседем и половина милиарда евро. Условието обаче е, изпълняване на единствен по рода си строг курс на икономии.
Днес 38-годишният премиер Валдис Домбровски обяснява, че жестоките съкращения в бюджета са станали факт след активен диалог с представители на икономиката, синдикатите и пенсионните съюзи.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Учителите – сред губещите
Ползата от лишенията
Заплатите в обществения сектор са силно орязани. Данъците се повишават, аповечето от социалните придобивки сапремахнати. МВФ оставя латвийското правителство без право на избор. Уличните протести не закъсняват. Заради тежките икономии коалиционният партньор на Домбровски се отказва от участието си във властта. Затова в момента в Латвия управлява правителство на малцинството. И макар че през есентта в страната ще има избори, Домбровски не дава щедри обещания:
„Принудени сме да пестим по този начин до 2011-а година. Тогава ще сме постигнали маастрихтските критерии за членство в еврозоната. Това обаче не означава, че можем да се наслаждаваме на живота отново по начина, по който за съжаление го правихме до 2008-ма година“, казва латвийският премиер.

Мъките обаче си струват. Правителството смята, че икономиката вече се стабилизира и страната излиза от рецесията.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *