Левчето – научи, инвестирай, печели

За поредна година AIESEC България ви кани на 12 май в Аулата на СУ „Св.Климент Охридски” да предизвикате сами себе си и да участвате в „Левчето”. А има и награди!

„Левчето” е събитие насочено към всеки млад човек, който иска да разшири своите финансови познания, да изпробва практически уменията си и да създаде връзки с компании в сферата. Провежда се на два етапа – лекционен и практически. По време на лекционния етап ще се запознаете с професионалисти от финансовия сектор, които ще споделят с вас своя опит. Те ще ви запознаят как да управлявате правилно финансите си  и да ги увеличавате чрез търгуване.

„Левчето” е специално с втория етап, а именно, инвестиционна симулация.  Участниците ще имат възможност да приложат наученото в пресъздадени финансови пазари. Всеки участник започва с начален виртуален капитал, който да инвестира в акции, облигации, петрол, злато и валута. Тримата победители ще си разделят паричната награда от 1500лв., осигурена от основният ни стратегически партньор – „Alaric Securities”.

Можете да се запишете безплатно за участие на: https://levcheto.aiesec.bg/ и да следите за допълнителни предизвикателства на фейсбук страницата на събитието – „Левчето 2019”.

Нека все пак да припомним аргументите за придобиване на финансова грамотност от подрастващите:

Финансовата грамотност на хората в най-бедната страна в ЕС – България е  на доста ниско ниво. Потвърждава го и проучването на ING, направено през 2011 година. Ето част от изводите:

  • Ниска самооценка за финансовата си грамотност. Около 60% от анкетираните заявяват, че не управляват добре парите си. Само 8% от хората смятат, че се справят много добре с финансите си. Особено смущаващ е факта, че младите хора до 25-годишна възраст са се определили като групата с най-слаби познания за парите, а точно те са бъдещите активни потребители на финансови услуги.
  • Само базови знания за управлението на личните си финанси. 62% от анкетираните имат оценка „слаб” и „среден” на направения тест за финансова грамотност.
  • Хората с по-високи доходи са по-добре подготвени. Връзката между финансовата грамотност и нивото на получаваните доходи е потвърдена и в това проучване. 75% от хората с доходи до 500 лева на член от домакинството имат слаба и средна оценка на теста.
  • На въпроса „Какво Ви пречи да управлявате по-добре парите си?”, около 50% от хората са отговорили, че е твърде сложно, не знаят от къде да започнат и от къде да получат помощ. Липсата на време е следващия по ред отговор.
  • Около 54% от хората нямат заделена сума, а 25% имат спестявания, с които да покрият разходите си само за 1 месец напред. Около 14% от анкетираните имат сума, която ще им стигне за максимум 3-4 месеца, ако останат без доходи. Под 2% от хората имат спестени пари за над 1 година.
  • 57% от хората следят семейния си бюджет наум, а 27% си записват само големите разходи.
  • На въпроса „Представете си, че месечния ви доход намалее с 20%. Какво бихте направили, за да се вместите в рамките на семейния бюджет?” 59% от хората са отговорили, че ще спестяват енергия!
  • Под 1% от хората притежават някакъв инвестиционен продукт.

       www.financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *