Лекарите пак обявиха готовност за стачки

Българският лекарски съюз (БЛС) е готов за ефективни протестни действия в началото на септември. Това каза председателят на съюза Цветан Райчинов след извънредния Национален съвет на съсловната организация, предаде БГНЕС. Райчинов обясни, че това е едно от решенията на съвета да се подготвят и проведат протестни действия, ако не отпаднат “своеволните и незаконни действия от страна на НЗОК”.

Според него, здравната каса трябва да плаща за извършени дейности. Тя нямала право да определя едномесечен бюджет. По думите на Райчинов, с анексите, които касата предлага на болниците, се финансират структури.

Директори на болници са притеснени, че ако не подпишат анексите за август към индивидуалните договори с НЗОК, тя няма да им доплати дължимите суми за изработеното в предишните месеци, съобщи БНР.
Здравната каса дължи на болница „Св. Анна“ във Варна над 4 млн. лв. по думите на директора д-р Димитър Димитров, който не е подписал анекса.

Според юристи на болници, че ако не бъдат подписани анексите, НЗОК може да заведе искове срещу болниците, но те няма да имат основание.

Междувременно в писмо до БЛС, шефката на НЗОК доктор Нели Нешева призова да не се провокира социално напрежение. Тя уверява, че действията на касата произтичат от закона и анексите за август към индивидуалните договори на болниците са предложени на тази основа.

В писмото се казва още, че директорите на регионалните здравни каси и на болниците са се срещнали. Нешева квалифицира като недопустимовофициалната кореспонденция с лекарския съюз да се използват слухове за“хипотетични заплахи към директорите на лечебните заведения, зада подпишат анексите.“

С оглед на тежката финансова ситуация в страната Здравната каса прави всичко възможно ограничения финансов ресурс да бъде разпределен справедливо в рамките на закона, уверява Нешева. Според нея, касата не би си позволила да постави партньорите в положение, в което „да търпят неблагоприятни последствия със задна дата“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *