Лекари искат санкции и за пациенти при фалшиви болнични

В спора кой да плаща болничните и как да се спре издаването на прекалено много листове се включиха и личните лекари с предложение отговорност да носят и самите пациенти. Тези, които не спазват препоръките в болничния си лист, да бъдат санкционирани, включително с глоби и неплащане на болничните, искат от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България.Лекари искат санкции и за пациенти при фалшиви болнични.

Свързано изображение

Предложението е част от становище на сдружението по проекта за промени в Правилника за устройство и организация на работата на органите на медицинската експертиза.

От години от нормативната уредба е отпаднала възможността и пациентите да носят отговорност при неспазване на препоръките в болничния лист. Затова сега никой не проверява дали те наистина се лекуват, няма и санкции, ако вместо вкъщи са на морето. Така ползвателят на болничния получава „имунитет“, но се създават и условия за прехвърляне на вина и търсене на отговорност у лекарите, отбелязват общопрактикуващите лекари, информира в.Сега.

„Злоупотребата с права е забранена от конституцията, която е с пряко действие, но за да е ефективна тази забрана, трябва да има система за контрол и санкции за злоупотребяващите ползватели на болнични листове“, допълват от сдружението.Лекари искат санкции и за пациенти при фалшиви болнични.

Според тях настоящата нормативна уредба допуска ползвателите на болнични да злоупотребяват безнаказано и затова трябва да има текстове, които определят неспазването на режима и неявяването на контролни прегледи като нарушение, за което нарушителят носи отговорност и търпи санкции. Те трябва да бъдат „анулиране на болничния лист и незаплащането му от работодателя и НОИ; обявяване на отсъствието за самоотлъчка; налагане на парична санкция на ползвателя“. Според лекарите контролът на това дали пациентите спазват болничните си, е лесноосъществим, като може да бъде планов, на случаен принцип или по сигнал на заинтересованите страни като осигурители, НОИ или трети лица.

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *