Лекари ползват виртуална реалност за операции

Хирург в британската болница Royal London Hospital е използвал виртуална реалност (VR), за да обедини сили със свои колеги от други части на света и да проведе успешно сложна операция. Благодарение на технологията Шафи Ахмед е успял в реално време да се възползва от помощта на лекари от Мумбай и Лондон. 

Хирурзите, които не са присъствали физически в операционната, всъщност са се появили там виртуално чрез специален хардуер. Така те са сформирали експертен екип, който е можел да комуникира и обменя опит помежду си.
Ахмед описва случилото се като пример за истинска интеграция на технологиите в здравеопазването. „Обединявайки специалисти от цял свят в реално време, ние демонстрирахме, че можем да направим хирургията по-безопасна и да осигурим най-добрите резултати за пациентите, като демократизираме хирургичната практика“, обяснява той, цитиран от ComputerWeekly.
Според него добавената и виртуалната реалност имат невероятен потенциал за сътрудничество между лекарите по света, както и за повишаване на достъпността, равнопоставеността и безопасността в развиващите се страни.
По време на операцията останалите лекари са можели да наблюдават пациента под формата на 3D холограма, като са можели, макар и чрез своите аватари, да се движат свободно из залата и да „рисуват“ върху изображението.
„Това беше невероятен начин за взаимодействие с изтъкнати хирурзи от цял свят, с които да обсъждаме и разглеждаме едни и същи неща заедно“, коментира един от другите лекари Хитеш Пател. Според него е изключително полезно да виждаш нещата по този начин директно пред себе си, без да е необходимо да се ровиш в тонове хартия след това. Това, от своя страна, е полезно и за самите пациенти, информира economic.bg.
Технологията за виртуална реалност все повече навлизат в медицината, включително в областта на психичното здраве за лекуване на фобии например. VR се ползва също за създаване на виртуални модели на органи, обучения на хирурзи и пр., като експертите са на мнение, че потенциалът им в тази сфера е огромен. Не е случайно, че медицината е един от секторите, в които тези технологии намират най-голямо приложение в момента.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *