Либийската фондова борса отново отвори врати

В първия ден оборотът на борсата, на която се търгуват книжата на 10 компании, беше на стойност 3.9 млрд. либийски динара (3 млрд. долара), посочи генералният мениджър на борсата. Почти всички от публично търгуваните дружества са банки и застрахователни компании, с изключение на компанията al-Ahliya Cement, съобщава “Би Би Си”. Чуждестранните инвеститори ще могат да притежават до 10% от акциите, след като централната банка приложи закона.
 
Бригадите, които симпатизираха на режима на Кадафи, превзеха старата сграда на фондовия пазар през юни миналата година. Тогава много от бившите търговци и служители на борсата изнесоха документи и архиви в личните си автомобили. „Преди 17 февруари нямаше върховенство на закона“, каза Ахмед Каруд, говорейки за началото на въстанието, което доведе до края на Кадафи. На борсата се търгуваха 13 дружества преди отстраняването му от власт. „Отварянето на борсата изпраща знак към света, че Либия сега е стабилна държава, а икономиката й отново е в играта”, обясни Каруд. „Все още нямаме правителство, но разполагаме с капацитет и инфраструктура, необходима, за да станем финансов център на Северна Африка“, добави Каруд.
Той добави, че фондовият пазар е изграден по подобие на този в Абу Даби. Петролните компании, телекомите и фирмите за недвижими имоти са следващите, които ще се присъединят към борсата. Освен това има планове да се отвори втори клон на либийската борса в Бенгази. През декември 2011 г. ООН вдигна санкциите срещу Централната банка на Либия и Външната инвестиционна банка. Това бе направено, за да се помогне на страната да се справи с кризата, като се разчисти пътят на новото правителство. Така ще се отключат активи на стойност милиарди долари, които са държани в чужбина. Припомняме, полковник Кадафи бе убит на 20 октомври, след като беше заловен от бунтовници в родния му град Сирт.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *