Либийските бунтовници искат извинение от САЩ и Великобритания

Разкритията бяха направени въз основа на документи, намерени в изоставения кабинет на шефа на либийското разузнаване – Муса Куса, в Триполи.
Според в. „Гардиън“ документите недвусмислено показват, че британското разузнаване е поддържало тесни връзки с разузнавателните служби на бившия либийски режим.  Британското правителство съобщи, че следователи, които разследват дали службите за сигурност във Великобритания се знаели за изтезания в чужбина на заподозрени в тероризъм, ще проучат и обвиненията на ПНС.
Въз основа на същите документи в. „Индипендънт“ писа, че британското разузнаване и Скотланд Ярд са 
участвали в международна операция за защита на Сейф ал Ислам, сина на Кадафи, от ислямистки заговор за убийството му на британска земя. През 2004 г. МИ-6 спешно се свързало с френските си колеги след като либийските власти съобщили, че терористична клетка, свързана с Катар, планирала от Париж нападение срещу Сейф ал Ислам.
Французите казали на британците навремето, че „вътрешният министър на Катар бил известен като симпатизант на ислямските екстремисти“.
Подробности за решението на Либия да потърси помощ от Великобритания се съдържали в писмо от високопоставен служител на МИ-6 до служител в отдела за международни отношения на бившия режим.
В него се посочвало също, че докладът бил предаден на Скотланд ярд, след което Сейф ал Ислам бил поставен в списъка им с лица под заплаха. Полицията посетила сина на Кадафи, за да обсъди с него заплахата и той изглеждал доволен от взетите мерки, посочвал още източникът от МИ-6.
Навремето Сейф ал Ислам, който имал жилище във Великобритания, беше смятан от Лондон за ключова фигура в сближаването на Либия със Запада и прекратяването на опитите й да се сдобие с ядрено оръжие, припомня „Индипендънт“.
От други документи, с които разполага канадският вестник „Глоуб енд мейл“, става ясно, че през юли Китай е предложил на режима на Кадафи да достави през Алжир или Южна Африка
огромно количество оръжие.
Вестникът твърди, че китайски държавни оръжейни компании са били готови да продадат муниции и оръжие на либийския режим на стойност най-малко 200 млн. долара, без да се съобразяват с оръжейното ембарго срещу Либия, наложено от ООН.
Вестникът не уточнява дали оръжията са били доставени, но цитира източници от ПНС, които потвърждават съществуването на договори за доставки на военната техника, муниции и оръжие на Алжир и Република Южна Африка.
Омар Харири, отговарящ за военните въпроси в ПНС, заявил, след като се запознал с документите, че те обясняват появата на чисто нови оръжия по фронтовете в Либия.
Документите били открити в здание в квартала Баб Акара в Триполи, където живеят много от най-близките сподвижници на сваления либийски диктатор, посочва „Глоуб енд Мейл“.
В средата на юли високопоставени на представители на Кадафи посетили Китай, където се срещнали с ръководството на три от най-големите китайски оръжейни.
Китай, Алжир и Южна Африка са три от малкото страни по света, които все още не са признали Преходния национален съвет на Либия.
ПНС ще използва юридическите възможности, международните съдилища, както и самата ООН спрямо „няколкото страни“ и служители на разузнавания снабдявали Кадафи с оръжие, каза за Ройтерс военният говорител на новата власт Абдул Рахман Бусин.
Не е ясно дали те са били свързани пряко с правителствата на страните си или са действали като частни лица, добави Бусин.
Междувременно Украйна съобщи, че новата власт в Либия е задържала 23 нейни граждани по подозрения, че били снайперисти на страната на Кадафи.
„23 украинци бяха арестувани по решение на преходната власт в Либия. Един от тях беше освободен днес -каза пред журналисти говорителят на украинското външно министерство Олег Волошин. – Задържаните са цивилни – те са инженери, отишли да работят в петролната индустрия“.
Те са де факто задържани под стража в общежитието, където живееха преди ареста си. Не им е повдигнато никакво официално обвинение, обясни Волошин.
„До момента нямаме доказателства, че украинци са участвали в бойните действия. Ако либийската страна има такива, може да ни ги предостави“, заяви говорителят на украинското външно министерство.
Наскоро в Либия бяха задържани и няколко сърби по същите обвинения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *