Либийските бунтовници не бързат да сложат оръжие

Това заявява в интервю за френския в. „Монд“ Кадер Абдеррахим, експерт по държавите от Магреба и преподавател в Калифорнийския университет.
Опълченията, създадени в Мисрата, Сирт и Триполи, за да се борят срещу Кадафи, настояват днес да получат политически компенсации, за да сложат оръжията, с които бяха обилно снабдени по време на въстанието.
ПНС разполага с твърде ограничено поле за маневри в сегашния период – Либия трябва да приеме конституция и да организира избори, изтъква политологът. Ситуацията е хаотична,  може да се изплъзне от контрол и да се стигне до директни заплахи срещу ПНС, предупреждава той.
Днес милициите в Либия са предимно в ръцете на ислямисти, които бранят местните си интереси в една държава след гражданска война. Оръжията, взети от арсенала на предишния режим, са добър аргумент, за да запазят тези групи своето влияние, по-специално върху политическите решения. ПНС няма пълната власт, нито необходимите средства, нито политическата воля,  за да влезе в конфронтация с опълченията, посочва анализаторът.
Ръководството на Съвета се стреми да тласне напред държавата въз основа на най-малките общи знаменатели – да създаде министерство на инфраструктурата, за да стимулира икономиката, или пък министерство на водите, за да осигури водоснабдяване. Въпроси, по които всички са на едно мнение, отбелязва той.
„Колкото до останалото, не съм оптимист в средносрочен план. Председателят на ПНС Мустафа Абдул Джалил каза в сряда, че се страхува от гражданска война – с това изявление призна, че е безсилен“, изтъква Кадер Абдеррахим.
Помолен от „Монд“ да коментира предложената от САЩ помощ, за да включи Либия милициите в своите въоръжени сили, експертът твърди, че зад предложението стоят  „американските енергийни и стратегически интереси“  Помощта на САЩ даде резултати в Либия през войната, ефективна е и днес. Една стъпка обаче дели това неофициално сътрудничество от официалното, подчертава наблюдателят Според него Либия може да очаква официално сътрудничество по-скоро от „някои много консервативни държави в Залива като Катар например“.  Катар „вече играе роля като противовес на ислямистите, било то в Либия или в Тунис“, добавя Кадер Абдеррахим пред „Монд“.
Същевременно новият главнокомандващ на либийската армия генерал Юсеф Мангуш каза, че първата му задача е да създаде въоръжени сили, които да защитават обширните граници на страната и да помогнат за разоръжаването на бившите бунтовници, участвали в свалянето на режима на Муамар Кадафи, предаде Асошиейтед прес.
Мангуш заяви, че новосформираната либийска армия е изправена пред редица трудности,  включително възстановяване на разрушените й обекти и закупуване на ново снаряжение.  Той беше командир от специалните части по времето на Кадафи, но се оттегли от армията преди 10 години.
След избухването на въстанието срещу бившия либийски лидер, Мангуш се присъедини към опозицията. Във вторник той беше назначен за главнокомандващ на армията, посочи АП.  ООН приветства усилията на либийското правителство за привличане на бивши бунтовници в армията с цел да пресече насилието между въоръжени групи, сражавали се срещу силите на Кадафи, отбеляза ДПА.
Новите власти в Триполи предупреждават, че сблъсъците напоследък между бойци от различни фракции могат да доведат до гражданска война.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *