Лидерите от Г-20 обсъждат глобалната икономика и устойчивото развитие

Лидерите на страните от Групата на 20-те ще обсъдят проблеми на световната икономика и ще разгледат мерки за осигуряване на устойчив глобален растеж на започващата днес 11-а среща на високо равнище в източния китайски град Ханчжоу, административен център на провинция Чжъцзян.Осем години след световната финансова криза глобалната икономика и търговия така и не показаха явни признаци на възстановяване на предишните темпове на растеж. Именно по тази причина Китай в качеството си на организатор на форума е поставил на първо място в дневния ред координационните действия в сферата на световната търговия и инвестиции.
По инициатива на Китай лидерите на Г-20 през тази година ще съсредоточат вниманието си върху въпросите на иновационния растеж, повишаването на ефективността на механизмите за управление на глобалната икономика и на финансовата система, стимулираща международната търговия и инвестиции. Наред с това участниците в съмита ще обсъдят сътрудничеството в сферата на търговията, инвестициите, развитието на човешките ресурси, инфраструктурата и др.
Очаква се в хода на срещата участниците да изработят програма на Г-20 по иновационен ръст, а също и план за устойчивото развитие до 2030 г.
Наред с икономически и финансови теми лидерите ще обсъдят и много от предизвикателствата пред света, които се отразяват неблагоприятно на финансово-икономическата система и глобалната икономика: нестабилността в редица райони на света, международния тероризъм, климатичните промени и др.
Очаква се страните да съгласуват мерки за засилване на сътрудничеството в борбата с финансирането на тероризма, срещу корупцията и изпълнението на условията на Парижкото споразумение за климата.
Тазгодишната среща на върха на Г-20 ще бъде рекордна по брой участващи развиващи се страни, предаде ТАСС.
Преди откриването на съмита ще се състои неофициална среща на лидерите на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР). На нея те ще сверят часовниците си и ще изработят обща позиция по дневния ред на Г-20.
Властите на Ханчжоу са въвели изключително строги мерки за сигурност. Районите, където ще се състоят официалните прояви, са отцепени от силите на реда и достъпът до тях е забранен. За гарантиране на безопасността са привлечени и полицаи от съседни региони.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *