Лидерите от ЕС поискаха половин година за връщане на доверието

Лидерите на държавите-членки на Европейския съюз тържествено приеха срок от половин година, през което време с упорита работа да възвърнат вярата и доверието в онези ценности, които са заложени в идеята за единна европейска общност. Личен пример дадоха основните двигатели –  Франция и Германия, двете най-големи икономики в ЕС, които  „ще се ангажират много интензивно през следващите месеци, за да се увенчае това начинание с успех“, обеща германският канцлер Ангела Меркел, застанала рамо до рамо до френския президент Франсоа Оланд на съвместна пресконференция в края на срещата.

Франс прес констатира, че ръководителите  на 27-те са са приели това по инициатива на френско-германския „мотор“, за да покажат своето единство с цел преодоляване на последиците от предстоящия Брекзит.
На неформалната среща на върха на ЕС в Братислава – първата след решението на британците от юни страната им да напусне блока – бе приета „пътна карта“ с приоритети защита на външните граници на съюза, борбата срещу тероризма и укрепване на общата отбрана.
„Поехме ангажимент да предложим на нашите съграждани, през следващите месеци, визията на един привлекателен ЕС, в който те да могат да имат доверие и който да могат да подкрепят“, пише в заключителната декларация от срещата в столицата на Словакия, ротационния председател на съюза. „Братислава е началото на процеса“, се подчертава в текста, като се визират предстоящите догодина неформални заседания на Европейския съвет в Малта и Италия.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *