Лидери на водещи страни от Азия, Европа и Африка ще участват онлайн в Давоския форум

Политическите лидери на Китай, Япония, Германия и други големи икономики ще участват в годишната среща на върха на Световния икономически форум, който вместо в швейцарския курорт Давос ще се проведе онлайн от 25 до 29 януари, съобщиха организаторите, цитирани от ДПА и Франс прес.Освен китайския президент Си Цзинпин, японския премиер Йошихиде Суга и германския канцлер Ангела Меркел сред участниците са и индийският премиер Нарендра Моди, френският президент Еманюел Макрон и южноафриканският президент Сирил Рамафоса.
Пандемията от Ковид-19 принуди организаторите да заложат на онлайн събитие, което ще бъде открито в понеделник от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.
Очаква се в речта си той да изтъкне необходимостта от мултилатерализъм в един поляризиран свят, съобщиха на пресконференция организаторите на Световния икономически форум.
Джо Байдън, който ще встъпи в длъжност като президент на САЩ тази седмица, планира да отмени много от едностранните ходове на предшественика си Доналд Тръмп, включително и решението му Вашингтон да напусне Парижкото споразумение за климата.
Бившият американски държавен секретар Джон Кери, който ще действа като представител на Байдън по въпросите на климата, ще се обърне към участниците в онлайн форума.
Политически ръководители и и над 1000 корпоративни лидери ще участват в петдневното събитие, което е организирано под надслов „Решаваща година за възстановяването на доверието“. В допълнение към онлайн срещата се планира и физическа среща на върха, която ще се състои през май в Сингапур.

Малка ретроспекция за събитието: Началото на организацията /Световен икономически форум, World Economic Forum, WEF/ е поставено през месец януари 1971 година от Клаус Шваб, професор по бизнес от университета в Женева. Първоначалното наименование на организацията е Европейски мениджърски форум. През 1987 г. името е сменено на Световен икономически форум и обсегът му е разширен към осигуряване на платформа за разрешаване на международни конфликти.

По инициатива на Клаус Шваб през 1971 г. в Давос се събират някои от водещи западноевропейски бизнес лидери на първия Европейски мениджърски симпозиум, който се провежда в Конгресния център в Давос под патронажа на ЕКи европейски индустриални организации, с идеята събитието да получи възможно най-голям отзвук. Целта, с която е инициирана срещата, е пред европейските фирми да се представят новите мениджърски практики, прилагащи се успешно по онова време в Съединените щоати,  и така чрез внедряването на нови управленски подходи „европейският бизнес да се изправи пред предизвикателствата на международния пазар“, както самият Шваб изтъква: Форумът има за цел да се включи в новия настъпващ неолиберален дискурс за глобализацията, а също да се повиши конкурентоспособността на европейските предприятия и като цяло на европейската икономика, за да може тя успешно да се съревновава с американските и световни конкуренти в периода на следвоенната икономическа доминация на САЩ. В тази първа среща се включват около 440 участници от над 30 страни. /На снимката в ляво: Вацлав Хавел, Клаус Шваб и принц Чарлз/ 

Шваб развива теорията на заинтересованите страни още в края на 1960-те години. Според тази теория за управлението на индустриалните производствени фирми с цел максимално увеличаване на потенциала на дадена фирма мениджърите трябва да отчитат интересите не само на акционерите и клиентите, но също така на работещите, както и на общностите, в които фирмата е базирана, включително правителства и държавно управление.

Фондацията се състои от 1000 компании-членове, които имат основно влияние за развитието на световната икономика. Типичната компания-член на Световния икономически форум е международна компания с повече от 5 млн. щ. долара оборот, вариращ в зависимост от отрасъла и региона. Освен това те са сред водещите компании в своята индустрия или държава и играят важна роля за бъдещето на региона или отрасъла. Така със своя мащаб компании-членове могат ефективно да внесат промяна в региона си и да допринесат за основната цел на фондацията. От 2005 г. всяка компания членка заплаща основна годишна такса от 42 000 швейцалски франка, както и 18 000 шв. фр. годишна такса за срещи, покриваща участието на главния изпълнителен директор на годишната среща. Индустриалните партньори и стратегическите партньори заплащат 250 000 и 500 000 франка съответно което им позволява да имат по-голяма роля в инициативите на фондацията.

 

Митко ЯСЕНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *