Липсата на финансиране може да погребе ”Белене”

Проектът за строеж на нова атомна електроцентрала в Белене, България, на който германската група RWE AG възлагаше големи надежди, ще бъде погребан заради липса на финансиране.
Това пише вестник „Файненшъл таймс Дойчланд“, цитиран от Франс прес и Блумбърг, както и от БТА. „Финансирането се провали“, цитира вестникът източник, близък до проекта, в който RWE имаше дял от 49 процента.
София вероятно ще обяви следващата седмица, че изоставя проекта за 4 милиарда евро, който предвиждаше да се построят два реактора с обща мощност 1000 мегавата, пише АФП. Отказът от АЕЦ Белене ще нанесе тежък удар на втората германска енергийна компания, на която холандски съд забрани участие в единствената АЕЦ в Холандия. RWE, която притежава голям брой електроцентрали с въглища, замърсяващи околната среда, трябва да разнообрази източниците на производство, за да подобри показателите си по отношение на обема на емисиите на въглероден двуокис.
Българското правителство обяви през май, че финансирането на АЕЦ Белене е проблематично. Тогава България поиска кредити от Русия, Франция и Германия, чиито фирми имат участие в проекта, оглавяван от руския Атомстройекспорт и с участие на френско-германския консорциум Арева/Сименс, напомня АФП.
Междувременно руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от РИА „Новости“, заяви, че не става дума за отказ на България от този проект, а само за това, че България може да привлече партньори за финансирането на своята част от проекта. Шматко припомни, че финансовото министерство на България е говорило, че проектът е прекалено скъп за тази страна. „Това не е официална позиция на правителството, а само позиция на министерството на финансите“, каза министър Шматко. Руската „Атомстройекспорт“ спечели през 2006 г. търга за построяването на АЕЦ „Белене“ по руския проект „АЕЦ-92“ с два енергоблока ВВЕР-1000/В-466, припомня БГНЕС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *