Липса на пари в болниците

Този месец персоналът  на някои болници ще получи само чат от  възнагражденията си.

Заради големи дългове пловдивската общинска болница „Св. Мина“ не може да превежда заплатите на персонала си и вчера медиците излязоха на протест, съобщиха местни медии. Този месец персоналът ще получи едва 60 на сто от възнагражденията си. Проблеми с възнагражденията има и в областната болница във Враца.

„Не мога да ги спра. Когато станах управител, наследих дългове за над 3 млн. лв. Съкратихме всички възможни разходи, но имаме много запори от кредитори. Миналия месец общината ни отпусна 1 млн. лв., но те не стигнаха за покриването на всички задължения. И тези, на които не успяхме да платим, просто полудяха. Взимат си парите направо от сметките, по които ни плаща здравната каса“, обясни миналата седмица управителят на „Св. Мина“ д-р Галина Карауланова. Тя иска от градската управа спешен нов транш от 1 млн. лв. Ако исканите средства не бъдат отпуснати, е възможно лечебното заведение да преустанови дейността си, предупреди Карауланова.

Общинската болница в Пловдив от години има проблеми с дълговете си. През януари тя отново беше пред фалит, заплатите бяха спрени, а след това беше сменен и управителят.

Проблем с изплащането на заплатите има и в областната болница на Враца, съобщи „Дарик“. Преди седмица медиците са получили само половината от основните трудови възнаграждения. Няма и фиксирана дата, на която ще се преведат останалите пари, което доведе до брожения в болницата. „Искаме някой да излезе и да ни каже: Болницата е в такова и такова положение, заради това през следващите три или пет месеца ще получавате заплатите си така и така. И вече всеки да си прецени дали това го устройва или не“, коментираха медици информира segabg.com.

Данните на здравното министерство сочат, че дълговете на болниците растат. 413.7 млн. лв. са задълженията на държавните болници в края на май, а преди година са били 355.4 млн. лв. Ръстът при общинските болници е по-голям. В края на юни техните дългове са били 95.3 млн., при 56 млн. лв. преди малко повече от година. Обяснението на директори е в твърдите лимити, налагани от здравната каса.

 

Огнян Дечев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *